Prodajna izložba slika Žarka Đukića i Svetlane Miladić

1065
Izložba slika „Tako beše, tako volem“

U Galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka u ponedeljak 21. januara u 19.00 časova otvorena je izložba Svetlane Miladić i Žarka Đukića pod nazivom „Tako beše, tako volem“.


Žarkove slike su spoj ikonopisa i njegovih radova mrtve prirode.

„Može se reći da nije ciklus, već retrospektiva mog rada u slikarstvu izvan ikone. Na slikama su prikazani upotrebni predmeti iz prošlih vremena kojih sve manje ima. I ako ih ima, nalaze se negde po tavanima, podrumima, ispod streha. Tim predmetima kroz sliku dajm novi život i vraćam ih u domove ponovo, ali u kreativnom obliku.


Svetlanine slike predstavljaju snove o slobodi rečene prepoznatljivim predelima i koloritom. Dah prošlih vremena kada je sve bilo prirodno, nostalgija za tim vremenima koju ona iskazuje kroz svoj rad.

„Ovce koje se pojavljuju na mojim slikama su slobodne, one znaju svoj put, nemaju ni čobane, ni predvodnike…a sa njima sam povezala i sebe lično, moje korene.

Ovce su panonske rase, ali one su izmeštene u planinske predele, većinom i to je ono što nosim u genima, poreklo. Ideja mi je da posmatrač oseti isto ono što i ja dok stvaram, a po reakcijama, saznajem da i oseća. Tako da najčeše saopštavaju da žele da uđu u sliku. Jedan od utisaka je glasio „ja tako zamišljam raj“.

Svetalana je ovom izložbom po prvi put predstavila svoj novi pravac slikanja palanačkoj publici. Pitali smo Svetlanu šta ova izložba predstavlja za nju i koji su joj planovi u narednom periodu.

„Za mene je to veliki podstrek za nastavak u istom pravcu. Veoma mi je drago što sam uspela da prenesem ono što osećam, da se i posmatrač poveže sa time. Reakcije su uvek pokazatelj za dalje i u pozitivnom i u negativnom smislu, kao i izostanak istih. Zato me čini zadovoljnom što ih nije manjkalo. Dugi niz godina se bavim slikarstvom, ali nikada ranije nisam izlagala svoja dela u većem obimu,t ako da je ovo prvi put da publika može da vidi više mojih dela na jednom mestu i da je to u mom rodnom gradu u kome sam provela gotovo ceo svoj život. Utisci su zaista predivni.“

Izložba će biti dostupna javnosti naredne dve nedelje.

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu ili poručivanje slika, Žarka možete kontaktirati na broj 064/3381385 i Svetlanu na 0646827355.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here