Promocija monografije povodom 50 godina kajakaštva u Bačkoj Palanci

893

BAČKA PALANKA: Večeras (11.12.) u galeriji Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ je javnosti prezentovana monografija Dragutina Karla Kostelca pod nazivom „Zlatno, zlatnije, najzlatnije“. Ovo izdanje je upriličeno povodom 50 godina bačkopalanačkog kajakaškog kluba „Tarkett“.

Uz modelaciju Olje Nađ, promociju je svečano otvorio direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, gosp. Miladin Zorić. Uvodnu reč sa osvrtom na vrhunske sportske rezultate prestižnog bačkopalanačkog kluba imao je dugogodišnji predsednik KKK“Tarkett“, Boris Keber, a o važnosti ove monografije za buduće generacije i kompleksnosti njenog nastanka govorio je prekaljeni sportski radnik prof. dr Jovo Radoš. Prisutnima se uz zahvalnost autoru obratio i vrsni kajakaški trener kluba Arkadije Balinović.

Naravno, najviše pažnje je pridobilo obraćanje autora Dragutina Karla Kostelca, koji se za početak osvrnuo na period nastanka kajakaškog sporta u Bačkoj Palanci i ulozi koju tome imalo Društvo za telesno vaspitanje „Partizan“. Autor je govorio i o kompeksnosti sakupljanja građe za ovu monografiju.


Izvod iz monografije „Zlatno, zlatnije, najzlatnije“

Stiže 5 „hanter“-a

Naime, u proleće daleke 1968. godine u Bačku Palanku, na adresu Društva za telesno vaspitanje „Partizan“, na inicijativu jednog od najpoznatijih ovdašnjih partizana iz Narodnooslobodilačke borbe, Silbašanina Brane Panina, poznatijeg po partizanskom imenu Kole, a po ideji najvećeg saradnika i prijatelja Antunka Muževića iz Belišća, takođe aktivnog kajakaškog radnika, stiže pet prelepih kajaka, izrađenih od mahagoni furnira, poznate
marke „hanter“, i to tri jednoseda i dva dvoseda!

Kole je u to vreme, kao poznati društvenopolitički radnik, bio na visokim funkcijama u Pokrajini i predsednik Kajakaškog saveza Vojvodine. Uvek je voleo svoj rodni kraj i vrlo često je boravio u Bačkoj Palanci, družeći se sa svojim doskorašnjim saborcima i viđenijim Palančanima.

Tada je na dužnosti predsednika DTV „Partizan“ bio naš sugrađanin, aktivni društvenopolitički radnik i direktor filijale Narodne banke, Đurica Marković. O pristigloj pošiljci je odmah obavestio tadašnjeg sekretara SOFK (Opštinskog saveza za fizičku kulturu) Nikolu Temerinca, inače uglednog prosvetnog radnika, a ovaj Todora Vlajkova, aktivistu Narodne tehnike, Vladu Jovića, profesora fiskulture i mene, Dragutina Kostelca Karla, koji sam tada, kao i sada, bio aktivni sportski ribolovac i svaki slobodan trenutak provodio na Dunavu.


Prisutnima je prikazan i film o uspesima KKK „Tarkett“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here