Palanački slikari: Ljiljana Nedeljkov

"Slikam... Sada već više i ne brojim godine. Dugo..."

5362

Ljiljana je slikarka rođena u Bačkoj Palanci 11.12.1952. godine. Poznata je po svom posebnom stilu, živim bojama i, kako kažu slikari, ona daje dušu svemu. Crta od kako zna za sebe, uglavnom tehikom ulje na platnu. Iza nje je mnogo samostalnih i kolektivnih izložbi, 2013. godine je imala poslednju samostalnu izložbu u Bačkoj Palanci koja posetioce nije ostavila ravnodušnim.


Ljiljana radi koloristički ekspresivno, vrlo žive palete ekstremno toplih nijansi obuzdanih dubokim hladnim plavim tonovima, dinamičnih kratkih i oštrih poteza, po formi svedeno…sve je u igri pokreta i boje. Sve u svemu, fenomenalna slikarka „Svetlana Miladić.

Ljiljana se koristi uglavnom sa više tehnika, od uglja, pastela, akrila čak i kombinovane tehnike. Kako kaže, od svojih kolega slikara je naučila mnogo kroz godine. Sve slike velikih majstora posmatra kroz kompoziciju, kolorit i poruku. Njena inspiracija je sve što je okružuje.

Ljiljana sa svojom slikom

Mene privlači jednako priroda i urbani pejzaž, kao i kompozicije mrtve prirode. U svemu pronalazim lepotu i provučem kroz svoj lični izražaj koji završi na platnu„, ističe ona.

Pitali smo Ljiljanu da nam kaže više o njenom slikarstvu:

„Slikam… Sada već više i ne brojim godine. Dugo. Moj najbolji način izražavanja uljem na platnu je počeo ulaskom u Udruženje likovnih stvaralaca “Petar Tomić“ iz Bačke Palanke. Svi jednaki i sa željom da jedni drugima pomognemo u što boljem i kvalitetnijem radu. Veoma poštujem i volim svoje kolege“, kaže Ljilja.

„Tokom mog dugogodišnjeg stvaranja imala sam dve samostalne i veliki broj kolektivnih izložbi, kao i ucešća na mnogim kolonijama. Prošla godina mi je bila ispunjena putovanjima po kolonijama širom Srbije. Ljudi vole moje slike, jer su veoma specifične i jedinstvene. Volim netaknutu prirodu i ono što čovek stvara gde bi živeo. Po prirodi sam veoma radoznala da sve vidim, a samim tim sve imam i za motiv“.

„Uvek sam govorila “Slikarstvo je moja velika ljubav’‘ podsticajna, neistražena, topla i hranljiva. Hrani dušu. Moju, a ako uspe i posmatračevu, onda je sreća neizmerna“, inspirisano iznosi ona.

Uživajte u njenim „vatrenim“ slikama:


 Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here