Ала волем коло да играм

Oдржан међународни дечији фестивал фолклора

462
Извор: Недељне новине

БАЧКА ПАЛАНКА – У суботу (18.6.) по 14. пут, одржан је међународни дечији фестивал фолклора „Ала волем коло да играм“ у организацији КУД-а „Младост“ из Бача и Центра традиционалне културе и уметности „Коста Абрашевић“ из Бачке Паланке.


Морамо истаћи да се фестивал одржао управо великим залагањем чланова ових кућа, а нарочито уз велику и несебичну подршку родитеља и пријатеља ове куће, који су својим несебичним залагањем помогли да овај фестивал опстане.

Преко 400 учесника оба фестивалска дана, музичара, певача, играча, волонтера, продефиловало је центром града у шароликим ношњама, песмом и ужичким колом испред Општине Бачка Паланка. Поздравили паланчане, након чега су се сви заједно упутили у биоскопску салу где је одржан целовечерњи концерт.

Од 2002. и првог фестивала до данас, кроз наш град прошли су учесници из преко 20 земаља, што је преко 5.000 деце из разних крајева Европе, који су из нашег града одлазили пуна срца, носећи најлепшу слику о нашој деци, култури, нашем граду и нашој земљи.

Ове године, у нешто скромнијем издању, на дечијем фестивалу у Бачу и Бачкој Паланци учествовали су: ШОМО „Стеван Христић“- Бачка Паланка, КУД „Младост“ – Бач, ЦТК „Милета Протић“ – Товаришево, КУД „Ђура Јакшић“ – Маглић, КУД „Др. Младен Стојановић“ – Младеново, КУД„Петар Кочић“ – Челарево, КУД „Степино Коло“ – Степановићево, КУД „Бора Станковић“ – Каравуково, КУД „Ђока Патковић“ – Бобота (Хрватска), КУД „Уна“ – Нови Град (Република Српска) и наравно све фолклорне групе и народни оркестар ЦТКУ „Коста Абрашевић“ Бачка Паланка.

Наша културна мисија управо је спајање деце, учење и поштовање различитости како бисмо на најбољи начин знали ценити своје, са поносом знајући одакле су поникли и где их животни пут води, не заборављајући своје корене.

Овом приликом желели бисмо да се захвалимо прво стрпљивим родитељима, који су децу свакодневно доводили на пробе, тиму који је организовао оба фестивалска дана, Општини Бачка Паланка, Културном центру, свим донаторима који су се одазвали на позив за помоћ и много помогли раду наше куће.

Оно што чека чланове Абрашевића у наредном периоду је неколико наступа до 9. јула, а исто вече чланови Абрашевића путују на турнеју у Грчку после које следи мали одмор до септембра месеца када креће нова играчка сезона.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here