Oдржан јубиларни фестивал „Лепо певам далеко се чује“

167
Извор: Недељне новине

МЛАДЕНОВО – Почетком овог месеца, у Младенову је одржан 15. фестивал традиционалне песме „Лепо певам далеко се чује“ у организацији КУД „Др Младен Стојановић“.


Фестивал је по први пут одржан у сеоском Дому културе. Част да га отвори ове године је припала доајену изворне песме Добривоју Богдановићу и групи „Звуци Подгрмеча“ као и дечијем фолклорном ансамблу КУД-a домаћина који је извео „Игре из Подгрмеча“.

Овогодишњи учесници фестивала су били: КУД „Благоје Паровић Гајдобра, КУД „Извор“ Наково, КУД „Стеван Мокрањац“ Каћ, КУД „Царза“ и „Етна“ Апатин, КУД „Банија“ Пригревица, „Звуци са камена“ Нови Сад, Огњен Огњановић, гајдаш из Бачке Паланке, КУД „Др Младен Стојановић“ женска певачка група, старија мушка певачка група и дечија певачка група.

Фестивал је први пут одржан 2006. године, са циљем да Младеново сачува своју богату традицију изворног певања и упозна своју средину са најразличитијим начинима и техникама певања код Срба који живе у различитим крајевима наше земље, али и ван ње.

У једној од претходних пандемијских година, фестивал није одржан. За петнаест година у њему је узело учешће више од 1200 учесника, чланова певачких група као и инструменталиста тј. свирача на традиционалним инструментима, али и певача солиста. Својим присуством су нас почаствовали многобројни стручњаци из облсти етно музикологије који су нам давали стручне савете и давали смернице како да унапредимо Фестивал и подигнемо на што виши ниво како у погледу квалитета тако и разноврсности овог музичког израза.

Женска певачка група је успела под руководством Милице Јовин, стручног руководиоца, да сними и два ЦД-а, на којима су трајно забележене изворне Српске песме из Босне, Херцеговине, Лике, Војводине, Србије и других крајева у којим живи наш народ.

И ове године је посета публике била на завидном нивоу. То је потврда да Младеново воли и поштује традиционалну, изворну песму и музику. Жеља организатора да највеће културне вредности сачувају од заборава, пренесу на младе нараштаје и покажу да они могу, умеју и желе да их усвоје и негују, још једном се показала као пун погодак и добар водич у процесу очувања традиционалне културе.

„Велику захвалност дугујемо и нашим драгим пријатељима који су препознали значај овог скупа и његову вредност“, кажу из КУД-а „Др Младен Стојановић“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here