Sa predavanje o romskoj kulturi i tradiciji

357

BAČKA PALANKA: U Muzeju grada Bačka Palanka u nedelju u 12.00 časova održano je predavanje o romskoj kulturi i tradiciji. Zbog pooštrenih epidemioloških mera ovaj događaj je održan bez prisustva publike.


Na početku prisutnim učesnicima i medijima obratile se direktorka Kulturnog centra Bačka Palanka Olja Nađ a odmah posle nje i Maja Pilipović ispred Saveta za rodnu ravnopravnost
opštine Bačka Palanka.

Dragana Ninković – koordinator za romska pitanja opštine Bačka Palanka, za obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, za sve probleme, govorila je o saradnji Roma i institucija u našoj opštini.

Violeta Damjanović, pedagog u TŠ „9. maj“ Bačka Palanka – Mentor učenika romske nacionalnosti od 2007 godine. Sa koleginicom Evicom Vujčić je autor projekta: Škola za roditelje učenika romske nacionalnosti. Kao mentor u tehničkoj školi radi na podršci i osnaživanju učenika da završe srednju školu i ako je moguće da nastave školovanje.

U školi radi na primeni funkcionalnog znanja kroz preduzetništvo od 2015. Pokrenula je žensko preduzetništvo gde devojke učestvuju u 3d Akseleratoru, pristupaju izradi proizvoda
putem 3D tehnologije u 3D štampi.

Učenici koji svoje poslovne ideje predstavljaju kao proizvod ili uslugu, uživaju u onlajn takmičenjima i timskom radu sa svojim mentorom. Atmosfera u školi je sjajna kao i u sekciji koju vodi, sekcija- mali preduzetnici. Učenici rade na sadržaju, pre svega na javnom nastupu i svakako se druže-timski duh se razvija kroz saradnju i rad.

Šeća Kolompar – predsednik udruženja „Čarain“ iz Tovariševa, nastavnik romskog jezika od školske 97/98. Prva u Srbiji počela nastavu na romskom, radi i kao pedagoški asistent u školi u Tovariševu, poznata novinarka na TV i radiju. Zahvaljujući njenom radu povećao se broj srednjoškolki i studentkinja romske nacionalnosti. Šeća je ukratko predstavila kulturu, tradiciju, običaje i folklor Roma.

Na samom kraju deca iz udruženja „Čarain“ prvo su izvela kratak recital a zatim su i odigrali jedan romski ples.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here