„Staparska ruža“ u Bačkoj Palanci

Udruženje žena "Staparska ruža" predstavilo staparski ćilim koji je na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa od 2016. godine

651
Izvor: Kulturni centar

BAČKA PALANKA: U Konferencijskoj sali Muzeja grada Bačka Palanka u ponedeljak, 30.08. je održana prezentacija rada Udruženja žena „Staparska ruža“ iz Stapara.


Udruženje je osnovano 2016. uz podršku grada Sombora. Cilj udruženja je očuvanje staparskog ćilimarstva, čuvanje tradicije, kulture i ekonomsko osnaživanje žena na selu.

Staparski ćilim je na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa od 2016. godine. Žene iz Udruženja „Staparska ruža“ su posle 50 godina sele za razboje i sačuvale staparsko ćilimarstvo od zaborava.

Već tradicionalno u Staparu se održava tkačka kolonija, ove godine je održana sedma po redu u organizaciji grada Sombora, Etno mreže i Staparske ruže. Cilj ove kolonije je obuka žena iz cele Srbije u tkanju staparskog ćilima.

Na promociji održanoj u Bačkoj Palanci prisustvovale su žene iz udruženja koja su aktivna u našoj opštini: „Božur“ iz Tovariševa, „Zlatne ruke“, „Biser“ i „Večera Šandor“ iz Bačke Palanke, „Nit“ iz Obrovca, „Iskra“ iz Čelareva, „Tovariševo“ iz Tovariševa i „Pivnice“ iz Pivnica.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here