U Bačkom Petrovcu otvorene Slovačke narodne svečanosti

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović otvorio Slovačke narodne svečanosti

324
Foto: Pokrajinska vlada

BAČKI PETROVAC: U Slovačkom vojvođanskom požorištu u Bačkom Petrovcu juče (13.08.) su otvorene Slovačke narodne svečanosti “Zlatne niti iz venca slovačke kulture” koje će trajati do 15. avgusta.


Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je prisutnima poručio da dobri i prijateljski odnosi Srbije i Slovacke oduvek postoje, a da upravo slovačka zajednica koja živi na ovim prostorima predstavlja most između dve zemlje.

Slovaci su, kako je istakao, dali veliki doprinos u prelomnim istorijskim događajima, poput prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, ili borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, ali i veliki doprinos razvoju Srbije.

“Od dolaska Slovaka na prostor današnje Vojvodine prošla su gotovo tri veka, i zaista je impresivno to što su Slovaci uprkos svim istorijskim iskušenjima, njih je za sve koji žive na ovim prostorima bilo mnogo, uspeli da sačuvaju svoju posebnost, svoju kulturu, svoj jezik, i sve drugo što čini njihov identitet. To je pre, i iznad svega rezultat vaše ljubavi prema svom rodu, vaše postovanje zaveta koji su vam ostavili preci, i uvažavanje uzora iz vremena koje je za nama“, rekao je Mirović.

Pokrajinska vlada, kako je dodao, pruža punu podršku slovačkom narodu na svim nivoima, posebno kada je reč o obrazovanju na maternjem jeziku, javnom informisanju i kulturnim manifestacijama.

Događaju su prisustvovali ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Ratko Dmitrović, ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha, predstavnici Kancelarije za Slovake u inostranstvu.

Slovačke narodne svečanosti centralna je manifestacija Slovaka u Srbiji, u okviru koje se za tri dana mogu videti brojne izložbe, pozorišne predstave, koncerti i kulturno-umetnički programi kojima je predstavljen kulturni život Slovaka u Srbiji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here