Учествовали на 34. Републичкој смотри народног стваралаштва

Дечија фолклорна група КУД „Др Младен Стојановић“ у Баточини

208
Извор: Недељне новине

У суботу, (04.06.) дечија група КУД-а „Др Младен Стојановић“ боравила је у шумадијском месту Бадњевац, општина Баточина.


Учешћем, најпре на општинској смотри, затим на зонској, ова деца су обезбедила и пласман на 34. Републичкој смотри народног стваралаштва деце Србије. Селекторски тим у саставу Дајане Костић, кореографа и етнокореолога Гордане Рогановић, одабрао је четири групе са територије Војводине која су на достојанствен начин представила рад и ангажовање деце и њихових уметничких руководилаца.

Поред њих, у Бадњевцу свој рад представило је још 14 група са територије целе Србије, што показује да су деца из Младенова била међу 18 најбољих из наше земље.

Представили су се играма из Подгрмеча, кореографа и уметничких руководилаца Магдалене Бартоловић Штрбац и Милице Јовин, јасно приказавши своје корене, порекло и културно наслеђе динарских Срба. Одлазак на смотру је велика  сатисфакција за ово друштво. У претходних неколико деценија није било значајних  ласмана када је у питању дечије фолклорно стваралаштво.

Поред задовољства које су деца имала због самог пласмана, веома је важно напоменути да је одлазак подразумевао и једно ново, туристичко искуство где су нека деца први пут обишла овај крај наше земље који заиста обилује значајним природним лепотама. Познанство са вршњацима већ наговештавају нека нова гостовања и сарадње које ће се реализовати у наредном периоду.

Овом приликом се захваљујемо свим људима који су омогућили да деца оду на смотру носећи и презентујући своју традицију и културу. Они су: ООЗ „Ловренац“, „Екоенерџи“ (браћа Медић), Маркет „Жак“, „Лимарија Средојевић“ и „Техно Уна“ Челарево.

У септембру, ова деца ће још једном показати своје умеће на смотри изворног стваралаштва која ће се одржати у Врбасу. Верујемо у њихову снагу, вољу и младост. Све су то адути који мотивишу и покрећу а истовремено младе људе држе на окупу, освешћујући о томе колико је важно знати ко сте и где вам је место.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here