Ilustrator violina spaja dve forme umetnosti (FOTO)

Na ovaj način spojene su muzička i likovna umetnost.

1294

Slikare i ilustratore najčešće zamišljamo kako sede za stolom ili stoje ispred slikarskog stalka sa velikim belim platnom. U jednoj ruci paleta sa bojom, u drugoj ruci četkica…


U današnje vreme pored platna, slikari i ostali umetnici često koriste i druge različite površine i podloge za slikanje i ilustracije.

Šta je ilustracija

Ilustracija, po široj definiciji je slika-prikaz kreiran u svrhu štampanja u knjigama i publikacijama, a može biti i delo samo za sebe. Pošto često prikazuje stvaran izgled nečega, njena izrada nije jednostavan umetnički zadatak jer iziskuje podrobno poznavanje anatomije, perspektive i zavidno poznavanje likovne kulture.

Ilustracija je veoma stara umetnička forma. Njenu najstariju formu predstavlja predistorijsko pećinsko slikarstvo i crteži. Stari Egipćani su kreirali religiozne prizore na papirusu. U ilustraciji postoje najraznovrsnije tehnike: akvarel, tempera, akrilik, olovka, kreda, pastel, urezivanje itd, sve poznate slikarske tehnike osim tehnike slikanja uljanim bojama, jer je za ovo potrebno dugotrajno sušenje. Tako postoje i razne škole ilustracije: italijanska, francuska, japanska, engleska, američka itd. Takođe se koriste i raznovrsne podloge.

Predstavljamo rad jednog ilustratora iz Londona koji voli muzičke instrumente. Njegovo ime je Leonardo Frigo. U njegovom ilustratorskom radu najviše su zastupljene violine. Za ilustraciju svakog komada potrebne su mu tri nedelje. Na njima crta priče, dogodovštine, a vrlo često i rado obrađuje biografije drugih umetnika ili likove iz mitologije.

Na violinama oslikanim na ovaj način nisu spojene samo muzička sa likovnom umetnošću, već je u sitnim ornamentima prikazan ceo kontinuitet života.


Ilustrátor huslí spája dve formy umenia

Maliarov a ilustrátorov si predstavujeme ako sedia za stolom, alebo pred stojanom s veľkým bielym plátnom, v jednej ruke paleta, v druhej štetec… Namiesto plátna však v súčasnosti používajú najrôznejšie povrchy a podklady.

Ilustrátor z Londýna, Leonardo Frigo, miluje hudobné nástroje. Ako podklad jeho diel si vybral predovšetkým husle. Kým namaľuje jeden kus, trvá mu to aj 3 týždne. Kreslí na ne príbehy a veľmi rád spracúva biografie iných umelcov alebo mytologických postáv.

Na takýchto husliach sa teda nespája iba hudba s výtvarným umením, ale v drobných ornamentoch zobrazujú aj celú kontinuitu života.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here