Uspesi slikarke Svetlane Miladić iz Bačke Palanke – njene slike među svetski poznatim umetnicima

"Ponosna sam što je nagrada došla baš u našu zemlju i naš grad, što sam doprinela da se kroz događaj iz kulture čuje za našu Bačku Palanku"

1557

Na izložbi slika u Bratislavi, koja se održava treću godinu za redom, nagrađena je slika umetnice Svetlane Miladić iz Bačke Palanke.


Ova izložba je vrlo značajna u svetu naivne umetnosti, održava se u svrhu negovanja te vrste umetnosti u zemlji koja se smatra jednom od kolevki Naive.

Učestvovalo je 69 umetnika iz 17 zemalja sa 193 slike. Pored Svetlane, iz Srbije je učestvovalo još tri umetnika – Jan Glozik, Elenka Duriš i Ana Kotvašova. Na izložbi učestvuju mnogi značajni savremeni umetnici Naive iz celog sveta.

Nagrađena slika

Značajno je to, što se ove godine, za razliku od predhodnih, izložba održava on line, zbog situacije sa Covid-19, te je izložba dostupna za vrlo široku publiku u celom svetu, kao i samo glasanje publike, što do sada nije bio slučaj.

„Nagrada koja mi je dodeljena veoma mi je značajna, naročito što je prepoznata slikovna priča koju želim preneti posmatraču kroz moja dela. Nisam je očekivala i bila sam vrlo iznenađena“, rekla je Svetlana.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

„Ponosna sam što je nagrada došla baš u našu zemlju i naš grad, što sam doprinela da se kroz događaj iz kulture čuje za našu Bačku Palanku. Na izložbu sam konkurisala sa tri moje slike, koje su sve selektovane za učešće“, dodaje slikarka Svetlana Miladić.

Ono što je još jedan veliki uspeh bačkopalanačke umetnice, je to što su se protekle godine, četiri njene slike našle u Muzeju naivne i intuitivne umetnosti u gradu Belogradčik u Bugarskoj, među drugim umetnicima iz celog sveta, što je takođe za Svetlanu veoma značajno.

Jedna od slika u Muzeju

„A kako je došlo do toga da se moje slike nađu u jednom takvom muzeju je možda malo čudna priča za naše prostore, jer su ljudi iz te ustanove, kao i državni kustos Bugarske birali dela i umetnike iz celog sveta za koje smatraju da se trebaju naći u jednom takvom zdanju. Naravno, slike su prvobitno otkupili, bez obaveštenja da su kupljene u tu svrhu, da bi kasnije obavestili umetnike da su te slike u Muzeju i usledio je poziv na otvaranje“, ispričala je Svetlana.


Pogledaj: Palanački slikari: Svetlana Miladić


Inače to je prvi i jedini takav Muzej u Bugarskoj i od nacionalnog je značaja, a nalazi se u jednom divnom, posebnom, istorijskom gradu i ne baš slučajno tamo, jer je u blizini grada pećina Magura sa jednim od najstarijih petroglifa-pećinskim crtežima i tu je taj spoj sa Naivnom umetnošću.

Grad je poseban i po tome što se u njemu nalazi i praistorisjki kalendar urezan u stene kao i praistorijska opservatorija, neobične stenovite formacije naziva Belogradiški skali i tvrdjava iz Rimskog perioda u kojoj se krio Hajduk Veljko,a nalazi se na petnaestak kilometara od granice sa Srbijom.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here