Одржана меморијална ликовна колонија у Деспотову

У знак сећања на двојицу сликара који су преминули у последњих годину дана

963

ДЕСПОТОВО – У суботу (28.05.), одржана је меморијална ликовна колонија у Деспотову, у знак сећања на сликаре Звонка Петра Јелића и Ненада Деврњу, на којој је учествовало око 15 сликара.


Звонко Петар Јелић био је рођен 1962. године у Бијелом Пољу у Црној Гори, али дуги низ година живео и стварао у Бачкој Паланци. Био је члан је Удружења ликовних стваралаца „Петар Томић“ из Бачке Паланке, које је и успешно водио и као председник. Својевремено је за портал БАП ВЕСТИ изјавио:

„Као ђак сам осетио љубав према креативном стваралаштву, цртању и сликању и моделовању са различитим материјалима. Након средње школе уписао сам се на Педагошку академију у Никшићу – смер Ликовно Васпитање. По завршетку студија радио сам као предавач у Основној школи Алекса Шантић у Гајдобри и Основној школи Браћа Новаков у Силбашу. Сликањем се активно бавим 35 година. Оно је мој живот“. Преминуо је 12.03.2022. у Гајдобри, након краће, али тешке болести.

Ненад Деврња био је рођен у Руми 1957. године, али убрзо је са родитељима прешао у Бачку Паланку, коју је веома волео и сматрао својим градом, градом у којем је открио и научио највредније ствари у животу. Завршио је средњу машинско-техничку школу. Донео је одлуку да 2006. године напусти посао и посвећује се искључиво својој највећој љубави – сликарству. Ненад је један од оснивача УЛС у Бачкој Паланци, заједно са покојним новинаром, песником, сликаром Петром Томићем, чије име данас носи Удружење. После дуге и тешке болести преминуо је 26.06.2021. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here