Викторија Јанић из Бачке Паланке једина у Србији негује технику папирног филиграна

Корпоративни свет заменила штафелајем и атељеом

721
Фото: Приватна архива, извор: novosti.rs

Када успешна пословна жена, са звањем „дипломирани економиста“, закорачивши у пету деценију замени корпоративни свет за штафелај и атеље, у најмању руку заслужује, медаљу за храброст.


Новосађанка Викторија Јанић (47), рођена у Бачкој Паланци, управо је из сложених банкарских токова, у којима је била као риба у води, „слободним стилом препливала“ у, за егзистенцију, несигуран океан ликовности и за само неколико година остварила високе домете и опште позитивне критике великог круга поштовалаца уметности.

– Инсталације креирам техником „папирни филигран“ који подразумева манипулацију папирних трака при стварању украсно дизајнираних облика – каже Јанићева, која се једина у Србији бави специфичном филигранским изразом.

– Процес стварања тродимензионалне слике је веома дуг а теме су из света који нас окружује, животиње, биљке, цвеће, архитектура све оно што најпре заинтригира малишане, јер је моје стваралаштво највише намењено најмлађима. Своје радове видим управо у њиховим просторима, у играоницама, вртићима, школама.

Јанићева, је, као рођена Бачкопаланчанка, завршила школовање у Новом Саду и отиснула се преко Баре где је дипломирала Пословну администрацију на колеџу Северне Вирџиније у Александрији. Њени пословни резултати награђени су епитетом „почасне грађанке“ Харисбург града у Пенсилванији, 2009. године, а она се 2011. године вратила у Србију, дипломирала Међунардни бизнис у Београду и уписала специјалистичке студије у области банкарства и осигурања у Новом Саду.

– Радила сам у банкама, у корпоративним системима, поморским компанијама“ бавила се менџментом, маркетингом, трговином… у неколико држава у САД, на Кипру и у Србији, у коју сам се вратила јер волим своју земљу. Још у време студија у САД сам била на изложби Лизе Нилсон, уметнице која третира управо папирни филигран и била фасцинирана.

Истраживала сам много о томе и по повратку у Србију желела да применим нешто ново, иновативно. Две године сам посветила истраживању и едукацији на том пољу и ево, већ две и по године стварам – истиче Јанићева.

Фибоначи као инспирација

Знања стечена током школовања, Јанићева је, како потврђује, искористила спојивши математику и уметност.

– Супротности се привлаче, уметност их повезује а ја је не доживљавам као обавезу већ потребу да искажем своју визију суштине. Инспирисана сам посебно делом Леонарда Фибоначија, најталентованијег италијанског математичара средњег века, геометријом, златним пресеком, бројевима, пропорцијама“ који се налазе у математици и природи. Све то у мом малом атељеу изједначујем са угодоном естетском пропорцијом- каже Јанићева.

Изложба Викторије Јанић „Фибоначијева спирала“ од 15. септембра у КЦ Младост

Отварање изложбе Викторије Јанић „Фибоначијева спирала – уметност математичког правила трећине“ одржаће се у четвртак, 15. септембра, у Галерији Културног центра Младост у Футогу.

Овом изложбом ће бити представљена уметност папирног филиграна – скулптуре и инсталације.

Ова уметница је, за сада, једина у Србији која негује технику папирног филиграна. Отварање изложбе почиње у 19 часова, а посетиоци је могу погледати до 29. септембра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here