Veliko plavetnilo Tanje Dimitrijević

1245

Kultutni centar Bačka Palanka
VELIKO PLAVETNILO TANJE DIMITRIJEVIĆ

U Galeriji Kulturnog centra u ponedeljak, 10. aprila, otvorena je samostalna izložba slikarke Tatjane Dimirijević.


Umetnica je diplomirala 1988. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek slikarstvo u klasi profesora Dušana Todorovića. Izlagala je na 9 samostalnih i više kolektivnih izložbi. Otvaranje izložbe je bilo netipično za naše pojmove, naime, bez ikakvog uvodnog govora i upoznavanja.

Sama slikarka je za Nedeljne novine izjavila:
„Ove slike na današnjoj izložbi su jedan prilično dramatičan zaokret u odnosu na ono što sam do sada radila. U početku sam radila figuraciju i to prilično ekspresivno, a zatim su se figura i crtež, a samim tim i motiv, polako izgubili i sve je preraslo u apstraktni ekspresionizam. Međutim, valjda sa godinama, se desilo to da je sve postalo mirno. Potez je postao kraći, boja se u potpunosti svela. Prošle godine u junu sam bila u Gračanici u manastiru i tada je nastala jedna plava slika. Pre toga, skoro da je nije ni bilo na mojim slikama, dominirale su intenzivne boje, žuta, crvena, crni kontrasti sa belom. Da li je ta manastirska atmosfera uticala da tu plavu boju, neki mir koji sam nosila u sebi, moju drugu ljubav, muziku, prevučem na ovu stranu u slikarstvo“, kaže ona. Приказује се Tatjana Dimitrijevic i Maja Kuljic.JPG

„Čitav niz slika mi se zove „Frekvencija“ i ja sam pokušala taj duboki ton koji mene asocira na kontemplaciju, na mir, na povlačenje u sebe na duboko promišljanje, a vrlo je karakteristično za crkveno pojanje, prebacim u boju, da nađem frekvenciju koja odgovra tom dubokom tonu. Moji prijatelji i posetioci galerija prepoznaju u mojim slikama jedan mir. Iako je plava boja na hladnom delu sprektra, ona udaljava, povlači u sebe, ali istovremeno i osvežava“, istakla je na kraju svog intervjua za Nedeljne novine slikarka.
Posle Bačke Palanke, Tatjana Dimitrijević izlaže u Kulturnom centru Novog Sada, a u pregovorima je i za neke izložbe u inostranstvu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here