Anna Berédiová vo finále Zem spieva: Prečo sa na Slovensko nevrátim!

O postupe do finále rozhodovali aj tentoraz diváci

1860

Ďalší veľký úspech vojvodinských Slovákov vo veľkej folklórnej šou Zem spieva v produkcii STV: v druhom semifinále, ktoré prebiehalo v sobotu 10. marca, do finále postúpila sólistka Anna Berédiová zo Selenče.


Koluje v nej slovenská krv, no chce ostať na Balkáne. Mladučká folkloristka Anna Berédiová (22) je v šou Zem spieva jedinou zástupkyňou zahraničných Slovákov.

Anna Berédiová

Hoci je telom aj dušou hrdá Slovenka, prezradila, prečo uprednostňuje pred rodnou hrudou život v Srbsku. Anna Berédiová v šou Zem spieva postúpila medzi jedenásť semifinalistov a pre súťaž docestovala pod Tatry až zo Srbska, kde žije spolu s rozvetvenou rodinou. „Moji predkovia zo Slovenska sa do Srbska nasťahovali ešte v osemnástom storočí, ale nepoznám ich. Neviem, kto presne sa sem nasťahoval. Viem len, že boli zo stredného Slovenska, aj my doma rozprávame stredoslovenským nárečím a máme slovenské priezviská.

Tu v Srbsku som chodila na slovenskú základnú aj strednú školu, teraz v Novom Sade študujem žurnalistiku,“ prezradila Novému Času mladá folkloristka, ktorá žije od narodenia v obci Selenča, ktorá sa nachádza v severosrbskej provincii Vojvodina. A tam chce aj zostať. „Slováci v mojej osade teraz budú oslavovať 260 rokov. U nás v Selenči sme všetci Slováci, aj moji rodičia, starí rodičia, prarodičia. Aj ja som srdcom Slovenka, ale tu v Srbsku mám rodinu, som tu viazaná a chcem tu zachovať naše slovenské tradície, ktoré sem naši predkovia priniesli. Cítim, že je to moja misia,“ vysvetlila oduševnene Anna, ktorá dnes predvedie slovenský národný folklór. „Bude to spleť dolnozemských ľudových piesní, jedna pomalá a dva čardáše,“ uzavrela.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Aj v druhom semifinále sa zúčastnilo 11 súťažiacich, ktorých z kvalifikačného kola sem posunuli členovia odbornej poroty. Ako štvrtá vystúpila skvelá speváčka Anna Berédiová za sprievodu orchestra, v ktorom boli Juraj Súdi, Juraj Súdi ml., Leonóra Súdiová a Ervín Malina.

Anna zaspievala jednu pomalú pieseň a dve čardášové. K jej výkonu sa pochvalne zmienila tak už spomenutá porota, ako i porota patriotov. Vysunuli jej perfektný výkon, nádherný kultivovaný spev a krásnu farbu hlasu. Jej vystúpenie vraj skvostne zapôsobilo spolu so sprievodnou kapelou. Pred mikrofónom bola v krásnom dievčenskom sviatočnom kroji zo začiatku 20. storočia. Jeho súčasťou je aj bohatý perlový náhrdelník a práve pri zmienke o ňom známy režisér a choreograf Ján Ďurovčík poznamenal, že Anna má zlato nielen na hrdle, ale aj v hrdle.

O postupe do finále rozhodovali aj tentoraz diváci prostredníctvom SMS a naša Selenčanka, ako jediná predstaviteľka Slovákov zo zahraničia, sa musela spoľahnúť iba na hlasy zo Slovenska, lebo zo zahraničia sa hlasovať nemohlo. Okrem Anny do finále v druhom semifinále postúpili: spevák a hudobník Martin Repáň z Terchovej, Folklórna skupina Podžiaran z Papradna, Folklórny súbor Borievka z Košíc (vďaka SMS hlasom) a Folklórny súbor Nadšenci z Trenčína (vďaka rozhodnutiu štvorčlennej skupiny špičkových odborníkov – patriotov).

Ďakujeme perfektne pripraveným reprezentantom Slovákov zo Srbska a tešíme sa z ich veľkého úspechu. Vo finále teda ešte raz uvidíme členov SKOS Detvan z Vojlovice a Annu Berédiovú zo Selenče.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here