FSS pokrenuo istragu: Nameštali u Čelarevu i Odžacima

1076

Fudbalski savez Srbije pokrenuo je istragu protiv klubova Prve lige Srbije, ČSK-a iz Čelareva i Odžaka zbog sumnji da su nameštali utakmice, nezvanično saznaje “Blic”.

Izvor „Blica“ blizak Fudbalskom savezu Srbije kaže da su nadležni organi u savezu zatražili izveštaje sa utakmice odigrane prošlog vikenda, kako bi se utvrdile sve okolnosti i utvrdili da li se istorija ponavlja. A ponavlja se jer su isti ovi klubovi prošle zime kažnjeni oduzimanjem tri boda i novčanom kaznom od po 200.000 dinara zbog nameštanja rezultata pri kraju jesenje sezone u Prvoj ligi Srbije.

 – Prošlog vikenda odigrana je utakmica u Kuli Odžaci – Čelarevo. Čelarevu je bila potrebna pobeda, te postoji sumnja da je takav ishod meča i dogovoren. Prema našim informacijama, postoji sumnja da je predsednik Odžaka Milojko Erić na ne baš tako suptilan način sugerisao svojim fudbalerima da izgube. Na kraju su Odžaci zaista i poraženi, rezultat je bio 2:4 (1:1) – kaže izvor “Blica” i dodaje: – Sve oči uprte su u utakmicu koja treba narednog vikenda da bude odigrana, između ČSK-a i BSK Borče, jer postoji naznaka da će u istragu biti uključen i klub iz Borče – ističe izvor “Blica”.

Ova istraga je deo kampanje koju je započeo predsednik FSS Slaviša Kokeza. On je ranije najavio da “neće tolerisati manipulacije ili nečasne radnje u srpskom fudbalu” i da neće više dozvoliti nameštanja mečeva. U FSS nisu želeli da komentarišu saznanja “Blica”.

Podsetimo, ova dva kluba, kao i Mačva i Bežanija, već su kažnjeni krajem 2016. godine. Tada se pod udarom našlo šest utakmica, a dve su ušle u „uži izbor” za kazne. Članovi Disciplinske komisije FSS tada su procenili da nije sve bilo čisto u duelima Bežanija – Mačva (2:0) u 14. kolu i BSK – ČSK Pivara (3:2), na zatvaranju sezone, iako su pročešljane još četiri: Budućnost – Bežanija (1:0), Mačva – Budućnost (2:1), Odžaci – BSK (1:0) i ČSK Pivara – Odžaci (2:1). Presudno je bilo što su i iz FIFA stigle informacije da su padale kvote na kladionici, da „nije bilo dovoljnog zalaganja fudbalera”…

Njihovi predstavnici su to oštro demantovali, odmah su podneli i žalbu, a ona im je delimično i uvažena početkom aprila, pa su umesto sa po tri boda, platiti cehove sa jednim oduzetim bodom, dok je novčana kazna ostala. Komisija za žalbe FSS prekvalifikovala je tada delo „učestvovanje u neregularnosti takmičenja” u „povredu integriteta takmičenja”.

NOVI SPORNI MEČ

21. 5. 2017. Odžaci – ČSK 2:4 (1:1)

NAMEŠTENE UTAKMICE

19. 11. 2016. BSK – ČSK 3:2 (1:1)

13. 11. 2016. Bežanija – Mačva 2:0 (1:0)

SPORNO, ALI OLOBOĐENI OPTUŽBI

15. 10. 2016. Budućnost – Bežanija 1:0 (0:0)

22. 10. 2016. Mačva – Budućnost 2:1 (0:1)

05. 11. 2016. Odžaci – BSK 1:0 (0:0)

12. 11. 2016. ČSK – Odžaci 2:1 (0:0)

Novčana kazna ili oduzimanje bodova

Kako pravila nalažu, u slučaju da se dokaže da je neki klub nameštao utakmice, sledi mu novčana kazna, a najveća sankcija je oduzimanje devet bodova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here