Kreativity jej nechýba / Kreativnosti joj ne manjka

1809

Veru nechýba! Táto šikovná Pivničanka si s dobrou organizáciou nájde čas na všetko. Karolína Kalková je profesorkou anglíčtiny v základných školách v Pivnici a Selenči. Pritom je matkou štyroch detí a má na starosti veľkú domácnosť. Vo voľnom čase šije,najviac džínsové kabelky, a to na šijacom stroji, ktorý zdedila po starej mame.

Ako a kedy sa zrodil tento váš koníček?

Pred niekoľkými rokmi som najprv začala šiť obaly pre Biblie. Prvý obal som ušila pre svojho staršieho syna. Veľmi sa mi to pozdávalo, lebo Biblia na takýto spôsob zostala zachovaná. Aj ked´ by mu vypadla, nerozpadla sa, lebo ju obal chránil pred otvorením. Videla to moja kamarátka a poprosila ma, či by som niečo podobné neušila aj pre jej dcéru. A tak sa to začalo. Doteraz som ušila niekoľko stoviek obalov. Niektoré skončili aj v zahraničí – v Chorvátsku, Bosne, Mad´arsku, na Slovensku, v Česku, Austrálii. Kabelky som začala šiť pred tromi rokmi. A znovu tú – prvú pokusnú – som zhotovila pre seba. Nie je najkrajšia, ale pre mňa je najmilšia. Je to džínsová kabelka s modrou zvedavou sovou a farebným náhrdelníkom. Odvtedy každá kabelka bola inakšia, a preto je každá unikátna.

Ako vykresľujete tieto kabelky a čo vás inšpiruje?

Kreslím farbami na textil, ktoré sa nanášajú štetcom. Sú to špeciálne štetce na textil a spolu s farbami si ich objenávam cez internet. Kabelky možno prať, dokonca aj v práčke. Farby sa nestratia a ani na slnku nevyblednú. Obľúbené motívy sú mi kvety, sovy, žirafy, vtáky, mačky, víly atd´. Kabelky šijem aj na objednávku. Napríklad ak si niekto objedná kabelku pre staršiu pani, snažím sa, aby tie farby boli skôr pastelové a motív vhodný, napríklad nejaké kvety. Ak to má byť kabelka pre školáčku, potom sú farby pestré a pridám tam rôzne stuhy a perly.

Šijete ešte niečo?

Ruksaky pre škôlkárov, rukavice do kuchyne, posteľnú bielizeň, záclony, ozdobné vankúšiky s biblickým veršom alebo nejakým mottom, prípadne menom, ako aj baby tašky na veci pre bábätko.

Ako si nájdete času na to všetko?

Máme veľkú domácnosť, 4 deti vo vekovom rozpätí 17 rokov (najstarší) až 7 mesiacov (najmladšia). Práce okolo domácnosti a varenia je veľa. Šijem hlavne vo večerných hodinách, alebo ked´ bábo spí. Nie je to každý deň, to by sa nedalo. Je to zhruba dvakrát týždenne.Pozerať televíziu ma nebaví. Ten čas radšej využijem na svoje záľuby – čítanie a ručné práce. Lásku k ručným prácam som zdedila od mojej mamy. Naučila ma vyšívať, štrikovať a šiť. V základnej škole sme mali veľmi úžitočný predmet – domácnosť, na čo si čitateľky strednej generácie určite spomínajú. Tu som si tieto zručnosti zdokonalila. Ale nestačí niečo iba vedieť. Je potrebné mať k tomu vzťah, nájsť si na to čas a nezaškodí ani štipka kreativity.


Kreativnosti joj ne manjka

Sigurno ne manjka! Ova spretna Pivničanka uz dobru organizaciju sve postiže. Karolina Kalko je profesorica engleskog jezika, predaje u osnovnim školama u Pivnicama i Selenči. Uz to je majka četvoro dece i brine o velikom domaćinstvu. U slobodno vreme šije, najčešće tašne od džinsa, i to na šivaćoj mašini koju je nasledila od svoje bake.

Kako i kada je nastao ovaj vaš hobi?

Pre nekoliko godina počela sam šijem omote za Biblije. Prvi sam sašila za svog starijeg sina. To mi se veoma svidelo, jer se na taj način Biblija nije oštetila, čak i ako bi mu ispala. Kada je taj omot videla moja prijateljica, zamolila me je da napravim nešto slično i za njenu kćerku. I tako je to počelo. Do sada sam sašila nekoliko stotina omota. Neki su i u inostranstvu – u Hrvatskoj, Bosni, Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Australiji. Tašne sam počela da šijem pre tri godine. I opet, ona prva – probna, bila je izrađena za mene. Nije najlepša, ali mi je najdraža. To je velika tašna od džinsa sa plavom radoznalom sovom i šarenom ogrlicom. Od tada je svaka tašna bila drugačija i zato je svaka unikatna.

Kako ocrtavate ove tašne i šta vas inspiriše?

Crtam bojama za tekstil koje se nanose četkicom. To su posebne četkice za tekstil koje, kao i boje, naručujem putem interneta. Tašne mogu da se peru čak i u veš-mašini, boje se ne ispiraju i ne blede na suncu. Omiljeni motivi su mi cveće, sove, žirafe, ptice, mačke, vile itd. Tašne šijem i po porudžbini. Na primer, ako neko naruči tašnu za neku stariju gospođu trudim se da boje budu pastelne, a motiv prigodan, na primer neko cveće. Ako je tašna za neku devojčicu koja ide u školu, onda su boje šarenije, a dodam i razne vrpce i perlice.

Da li šijete još nešto?

Rančeve za predškolce, rukavice za kuhinju, posteljinu, zavese, ukrasne jastuke sa biblijskim citatima ili nekim stihom, eventualno imenom, kao i bebi-tašne, za stvari potrebne bebama.

Kako nalazite vreme za sve to?

Imamo veliko domaćinstvo, četvoro dece (najstariji 17 godina, najmlađa 7 meseci). Posla oko domaćinstva i kuvanja ima dosta. Šijem uglavnom u večernjim satima ili kada beba spava. Ne radim to svaki dan, jer ne stižem. To je najčešće dva puta nedeljno. Gledanje televizije mi nije zanimljivo i radije to vreme iskoristim na svoje hobije – čitanje i ručne radove. Ljubav prema ručnim radovima nasledila sam od svoje majke. Ona me je naučila da vezem, štrikam i šijem. U osnovnoj školi smo imali veoma koristan predmet – domaćinstvo. Neka srednja generacija to sigurno pamti. Na tim časovima sam ove veštine usavršila. Međutim nije dovoljno samo nešto znati. Potrebno je imati odnos prema tome, naći za to vremena, a nije na odmet i mrvica kreativnosti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here