Milovan Kuljić iz Nove Gajdobre rekorder u proizvodnji kukuruza u Srbiji

1653

Francuska asocijacija proizvođača kukuruza nedavno je održala predavanje poljoprivrednim proizvođačima u Somboru kako bi preneli svoja iskustva u proizvodnji najpopularnije ratarske kulture. Tom prilikom se istakao i Milovan Kuljić iz Nove Gajdobre.


Srpski rekorder u proizvodnji kukuruza Milovan Kuljić iz Nove Gajdobre koji je 2014. godine proizveo 16 tona po hektaru , kaže za RTV da još uvek uči i da je svaki razgovor sa stručnjacima koristan.

„Treba obrazovati mlade proizvođače koji misle da znaju sve, a mladi su, pa precene svoje mogućnosti, a nas stare zaborave da smo iz iskustva stekli nešto. Mali su pukli, tu nema spasa. To je sistem tako napravljen. Veliki kupuju sve… u svim selima je isto. Dolazi neki novi kapitalizam“, žali se Milovan Kuljić, proizvođač iz Nove Gajdobre.


„Znamo da imate poljoprivrednike koji postižu dobre prinose i to zahvaljujući izboru semenskog materijala. Ali, s druge strane, postoje i dalje izazovi i elementi na kojima se može raditi, a u vezi su sa nekim globalnim pitanjima, kao što su klimatsko zagrevanje, promene klime, otpornost štetočina i svi drugi elementi na koje se i dalje može uticati“, objašnjava Pjer Guilaumin iz Nacionalne federacije proizvođača semenskog kukuruza Francuske.

Savet proizvođačima

„Ono što savetujemo proizvođačima ovih dana svakako jeste da obrate pažnju na plodored. Oni su izabrali pogodne parcele za setvu, međutim na našem terenu još uvek imamo značajan procenat monokulture kukuruza, a to je ono na čemu treba da radimo, da taj procenat smanjimo. U monokulturi kukuruza čekaju nas brojni problemi. Počev od toga da se zemljište jednostrano iskorišćava i da se zakorovljuje“, kaže Jelena Ivan, savetodavac u PSS Sombor za RTV.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here