Napravite sami prirodne i efikasne organske pesticide

Organski pesticidi su efikasni i jeftiniji

781

Organski proizvodnja je sve popularnija i mnogi ljudi širom sveta odlučuju se da biljke uzgajaju na ovaj nešto teži, ali sigurno zdraviji način. Da bi vaše biljke lepše rasle i razvijale se morate ih zaštiti od napasnika i korova pomoću potpuno prirodnih pesticida koje možete sami da napravite.


Kako bi se povrtarske kulture u vašoj organskoj bašti zaštitile od parazita, potrebno je zadovoljiti sledeća pravila:

  • plodnost zemljišta održavati prirodnim sredstvima;
  • izbegavati unošenje svežeg stajnjaka u zemljište;
  • izbegavati prozračenje zemljišta prevrtanjem slojeva;
  • zalivati isključivo predveče ili rano ujutro, nikada po suncu;
  • na obodima povrtnjaka i parcelica zasaditi aromatsko bilje i pelin;
  • održavati plodored i izmenu kultura na parcelicama;
  • upotrebljavati prirodno mineralno đubrivo;
  • upotrebljavati prirodna sredstva za suzbijanje bolesti i štetočina.

Pročitajte o organskim pesticidima

Najbolje organske pesticide možete da napravite sami

Organski pesticidi koje možete da napravite sami

Pored toga što su efikasni, organski pesticidi su i prilično jeftiniji.

Sredstvo za prskanje od listova paradajza

Koristi se za prskanje povrća iz porodice kupusa kao zaštita od leptira kupusara, a deluje i protiv leptira i gusenica. 2 šake listova paradajza i odlomljenih sporednih izdanaka zgnječiti i potopiti u 2 litra vode u toku 3 časa. Procediti i prskati.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Macerat od duvana

400 g sitno iseckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 l vode, odstoji 2 dana, procedi i razredi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši.

Oparak od kamilice

Čajnu kašiku suvog cveta kamilice preliti sa 1 l kipuće vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti se i može se koristiti za dezinfekciju semena kao i predsetveno tretiranje semena mahunarki. Korisno je za sprečavanje truljenja komposta treba razrediti ovaj rastvor u odnosu 1:5 l sa vodom. Poznato je da samo jedna biljka kamilice štiti površinu od 1 m2 od pojave zemljišnih štetočina. Kamilica utiče pozitivno na sve biljke, pa je zato treba sejati gde god je to moguće.

Oparak od nadzemnih delova krompira

Uzmite 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih delova biljke krompira sitno se iseku, preliju sa 10 l. tople vode i ostave da stoje 3-4 sata. Nakon toga se masa procedi. Koristi se sveže pripremljeno uz dodatak 40 g rastvorenog sapuna. Deluje protiv pauka.

Pesticid od dragoljuba

Protiv sovica i lisnih vaši – 1kg svežeg nadzemnog dela dragoljuba (stablo, list i cvet) preliti sa 10l vode i ostaviti da odstoji 24 časa. Nakon toga, preparat je potrebno razrediti sa vodom u odnosu 1:5 i upotrebiti.

Dragoljub sadrži izuzetno veliki procenat antibiotika i može se koristiti u ishrani, svež ili kao salata. Dragoljub je jednogodišnja puzavica dužine do 2m. Dve biljke posejane pored voćke i omotane oko nje u velikoj meri suzbijaju biljne vaši. Biljke napadnute biljnim vašima dobro je isprskati retkom kašom od zgnječenih listova dragoljuba

Pesticid od hajdučke trave

Odbija insekte – 200g suve biljke ubrane u cvetu preliti sa 10l vode, ostaviti da odstoji 2 dana, procediti, razrediti sa vodom u odnosu 1:10 i upotrebiti.

Pesticid od nevena

Koristi se protiv štetočina – 1-2kg nevena u cvetu preliti sa 10l vode, ostaviti da fermentiše i nakon toga procediti, razrediti sa vodom u odnosu 1:10 i upotrebiti.

 

Pročitajte tekstove o organskom baštovanstvu

Šta je organsko baštovanstvo?

Evo kako da napravite svoju organsku baštu

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here