Projekat mladih umetnika: Oslikani murali i u Neštinu

3303

Umetnici okupljeni oko udruženja Fruškać iz Novog Sada  iscrtali su najveći mural na Fruškoj gori i uredili nekoliko objekata koji su bili zapušteni i zanemareni.


Ovo je još jedna u nizu akcija udruženja koje namerava da napušteni i oronuli objekti dobiju nov život i svrhu.

Tokom nekoliko dana boravka na Fruškoj gori, umetnici Sanja Stojkov i Vanja Vikalo uz pomoć grupe entuzijasta okupljenih oko udruženja za promociju Fruške gore „Fruškać“ iscrtali su mural na nasukanoj brodskoj olupini u Neštinu i na pomoćnom objektu na jezeru Kapavica.

murali fruskac 11.jpg
Foto: Fruškac.net

U okviru istog lokaliteta Vanja i Sanja su intervenisali i kada su nailazili na otpad i na stare, dotrajale i odbačene predmete, pretvarajućiih ih lako i brzo u umetnička dela. Na taj način Vanja i Sanja su uticali na izgled naše životne okoline, zamenjujući ružno za lepo i dajući predmetima novi smisao.

Udruženje Fruškać je već organizovalo slične akcije, pretvarajući betonske tenkovske barikade na raskrsnici puta Vizić – Divoš na Fruškoj gori, u umetničke instalacije.

Ekipa Fruškaća je tokom te akcije gomilu sivih betonskih prepreka obojila u lubenice, ali i očistila okolni deo i popravila znakove pored puta. Nekoliko meseci nakon toga iscrtan je i mural na oronuloj nekadašnjoj portirskoj kućici na jezeru Beli kamen.

Fruskac.net je onlajn vodič kroz Nacionalni park Fruška gora nastao sa ciljem očuvanja njegovih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Osnovan 2015. godine, Fruškać je nezavisno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje pokrenuto samoinicijativom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. Portal je napravljen isključivo doprinosom i veštinama zaljubljenika u prirodu.

Foto-galerija:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here