Kome i čemu služi Dom kulture u Obrovcu?

1551
Foto: Aleksandar Milutinović/flickr.com

Već duže vreme Dom kulture u Obrovcu nije u upotrebi i koristi se samo povremeno, iako postoje mogućnosti za njegovu višenamensku upotrebu.


Stanje Korone trenutno utiče na korišćenje prostorija Doma kulture – male i velike sale i sada se ne koristi namenski. Poznato je da od dolaska kolonista 1945/1946. Dom kulture bio centar zbivanja, susreta i priredbi i uvek je bio u nadležnosti MZ Obrovac.

Iako tih 60-ih godina nije imao reprezentativni inventar, građani Obrovca svojim izdavanjima i sredstvima samodoprinosa odvajali bi određena finansijska sredstva za kulturne priredbe i manifestacije. Sedamdesetih godina sprovođen je doprinos, pa je bilo sredstava i za opremanje Doma kulture u kome su obeležavani državni praznici, školske priredbe i slično.

Građani Obrovca su želeli da Dom kulture bude što funkcionalniji pa su uz pomoć donatora, kako tvrdi tadašnji sekretar MZ Obrovac, Momčilo Pupić, obezbedili 360 tapaciranih stolica, 90 stolova, 220 drvenih stolica i još 40 stolova. Sva ova sredstva su plaćena sredstvima samodoprinosa građana, tih godina izmenjeni su i prozori i vrata.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Kafana “Sport” koristila je kompletan inventar po potrebi, bez nadoknade, a u to vreme bila je opremljena i kuhinja. Kuhinja je imala inventar od 350 dubokih i plitkih tanjira kao i potrebni escajg, slanike itd. Firma “Slovan”, iz Selenče, je renovirala zgradu (izmena crepa kao i krečenje na zgradi) u čemu je pomagala i Opština Bačka Palanka posebno na čelu sa predsednikom Ljubom Novakovićem.

Kako sada stvari stoje, od navedenog inventara mnogo toga nedostaje – posebno stolica i stolova, ali i posuđa. Kuhinja je zapuštena, veliki broj stolica (kako tapaciranih tako i drvenih) je nestao. Nalaze se u privatnim posedima, kafanama, bez ikakve nadoknade. Poseban je problem kada se ošteti stolica ili sto, bez znanja, uzimaju se nova sredstva iz Doma. Kako tvrdi Momčilo Pupić, dok je on bio sekretar MZ (2001. godine) znalo se stanje, kako se izdaju sale, kao i iventar (kako se prima i kako se vraća). On je svoju dužnost predao svom nasledniku (novom sekretaru), a kakav je dalji tok upotrebe Doma kulture bio i njegovog inventara on ne zna.

Kako će se u buduće koristiti Dom kulture odlučiće JP “Standard” iz Bačke Palanke.


Pogledaj: Moto skup u Viziću

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here