Napravljena moderna kuglana

U Obrovcu posle 35 godina

612
Foto: Ilustracija/Pixabay

Posle 35 godina Obrovac ima modernu kuglanu koja se nalazi u ul. Grobljanska 14 u sklopu Kluba “Invadila rada”.


Jedan od boljih poznavaoca istorije kuglanja u Obrovcu je Ilija Kovačić koji se seća prve kuglane još od 1946. godine, koja se nalazila u prostorijama današnjeg Doma kulture. Tu kuglanu su koristili najviše Nemci i Mađari.

Odlaskom Nemaca, za koloniste ovo je bila nepoznata igra i nisu bili aktivni u ovom sportu, pa je kuglana u Domu kulture prestala da funkcioniše. Potom se otvara nova kuglana na železničkoj stanici kod Steve Karana. Interesovanje za kuglanje u Obrovcu je sve više prisutno pa se otvara i kuglana kod Čike u kafani.

 

Ta kuglana je trajala sve do 1983. godine dok je vlasnik kafane bio živ. Kratko vreme 60-tih i 70- tih godina bila je otvorena kuglana u kafani Branka Jerenića, da bi se na kraju otvorila kuglana i u kući Svetozara Zagorca.

Od 1985. godine nije radila više nijedna kuglana. Domaćin Kluba penzionera Branko Vujaković, sam nekad istaknuti građevinski stručnjak i ljubitelj kuglanja, uz pomoć posetioca Kluba napravio je novu kuglanu. Ilija Kovačić (danas 80-godišnjak) seća se tadašnjih majstora kuglanja, a on je posebno istakao kao vrhunske kuglaše 60-tih i 70 tih godina Vladu Kizića, Mirka Jerenića, Vaskrsiju Mrđana Martina, kao i Tihomira Beljina, Nedeljkov Nikolu Lepara, Stanimira Jatića-Stanu, Zumbula i druge.

Tako Obrovčani pored napravljenog terena za balote u sklopu Kluba imaju i kuglanu. Za oba terena najzaslužniji je Branko Vujaković.


Pogledaj: Kome i čemu služi Dom kulture u Obrovcu?

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here