U emisiji „Kuhinja moga kraja“ Savka Radoš iz Obrovca (VIDEO)

2815
Foto: Printscreen/RTS

U četvrtoj emisiji serijala „Kuhinja moga kraja“ domaćica je bila Savka Radoš, iz Obrovca kod Bačke Palanke, poreklom Bosanka. Posle Drugog svetskog rata ovo mesto, u kom je tada većinsko stanovništvo bilo nemačkog porekla, dolazi kao kolonijalista.


I danas se u njenoj kuhinji osećaju mirisi različitih kuhinja. Njene komšije Mađari kažu kako nije moguće odrediti Savkin način pripreme hrane – da li je mađarski, da li je bački ili ipak bosanski. Najčuvenija je po štrudlama sa višnjama i makom.

Nekada davno, kada su mobe bile uobičajena stvar, Savka je bila uvek zadužena za svadbarsku sarmu, za veliki broj gostiju. Danas je njena trpeza mesto okupljanja raštrkane porodice. Hobi su joj tkanje, pletenje, vez, nakit, perlice. Član je ženske pevačke grupe, a bila je osnivač i muške pevačke grupe. Humanitarni je radnik.


Serijal prati grupu od sedam žena sa sela koje žive u različitim krajevima zemlje. One putuju vozeći se u maštovito brendiranom mini autobusu, od jednog do drugog seoskog domaćinstva, kroz najrazličitije predele.

U takmičarskom delu programa, za svako od tri jela koje priprema (predjelo, glavno jelo, desert), domaćicu ocenjuju njene gošće. Na kraju serijala, domaćica koja je osvojila najviše poena biva proglašena pobednicom serijala i dobija novčanu nagradu od 100 000 din. Učesnice ovog programa su kako žene koje ceo život žive na selu, tako i one koje su rešile da gradski život zamene za selo, a takvih je svakog dana sve više.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here