Hramovna slava u Pivnicama

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice - 28. avgust

707

U petak, 28. avgusta 2020.godine, u Pivnicama je molitveno proslavljen Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, slava Svetouspenskog hrama, koji je podignut u periodu od 1740 – 1746. godine.


Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Pivnicama sa ikonostasom stavljen je pod zaštitu zakona rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture APV u Novom Sadu 1958. godine, a 1991. godine kategorisan je kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

Do danas su u hramu sačuvane knjige iz 18. veka na kojima postoje zapisi i imena priložnika kao i značajnih događaja, kao i protokoli rođenih, venčanih i umrlih koji se vode od 1768. godine pa sve do današnjih dana.

Četrdesetih godina XX veka meštanin Pivnica Branko Žabaljac je sve svoje imanje ostavio Srpskoj Pravoslavnoj Crkvenoj Opštini u Pivnicama. Imanje je posle rata konfiskovano od strane državnih vlasti, ali je restitucijom prethodnih godina vraćeno. Početkom druge decenije XXI veka zamenjen je ceo krov i crkva je zaštićena za naredni period.

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina je uspomena na usnuće Bogorodice i prema Jevanđelskom predanju to je dan kada se Ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičinih praznika, prethodi mu dvonedeljni post, nakon kojeg žene sa ostalim vernima idu u crkvu da se pričeste, jer se svaki praznik Presvete Bogorodice smatra praznikom žena i majki. Praznovanje Uspenja Presvete Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija, koji je 15. avgusta po Julijanskom kalendaru pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave taj Praznik.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Prazničnom Večernjom uoči Praznika načalstvovao je nadležni paroh Pivnički protonamesnik Petar Bikar. Po odsluženom prazničnom Večernju, većem broju vernika, prigodnom besedom obratio se nadležni paroh, čestitajući navečerje Hramovne Slave.

Na sam dan Praznika, Svetom Liturgijom je načalstvovao penzionisani sveštenik protoprezviter-stavrofor Radoslav Živanov, uz sasluženje nadležnog paroha i đakona Nikole Duvnjaka koji se prigodnom besedom obratio vernom narodu čestitajući ujedno i Hramovnu Slavu. U produžetku Svete Liturgije, svršen je trokratni ophod oko Svetog Hrama i pomen ktitorima, priložnicima, sveštenoslužiteljima i parohijanima pivničkog hrama.

Večernjim bogosluženjem je načalstvovao protojerej-stavrofor Đorđe Đurđev, starešina Sabornog hrama u Novom Sadu, uz sasluženje protoprezvitera Stevice Ilića, Arhijerejskog Namesnika Bačkopalanačkog, protonamesnika Nikole Temerinca, paroha despotovačkog, prezvitera Dragoljuba Majstorovića, paroha ratkovačkog i prezvitera Tomislava Živkovića, paroha paroškog.

Posle osvećenja koljiva i slavskog kolača prigodnom besedom vernicima se obratio protoprezviter Stevica Ilić, a nadležni paroh je svima zablagodario, podsetivši da se ove godine navršava 280 godina od početka gradnje Svetouspenskog hrama u Pivnicama. Kum ovogodišnje slave bio je mladi gospodin Radovan Čolović sa roditeljima, a kumstvo za sledeću godinu je prihvatio mladi gospodin Ivan Trifunov.


Pogledaj: Hramovna slava u Obrovcu (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here