Pivnice: Nekad jedno od najrazvijenijih sela u SFRJ, a danas?

Pivnice - Nekad i sad

18750

PIVNICE NEKAD

Pivnice su nekada bile sinonim kvalitetnog razvoja sela u SFRJ. U Pivnicama je živilo više od 6000 ljudi. Statistika je govorila da se u Pivnicama za godinu dana proizvede hrane koliko je bilo dovoljno za mesec dana da se ishrane svi stanovnici SFRJ (22 miliona). U Pivnicama se održavao deo tradicionalnog Novosadskog sajma poljoprivrede (svinjogojstvo). Ovo mesto je imalo svoj prepoznatljiv brend „Pivnički sir“, koji se više ne proizvodi u Pivnicama.

Kako bi uporedili stanje u Pivnicama danas i pre 60 godina pogledajte emisiju u Pivnicama zabeleženu kamerama RTV Novi Sad.

PIVNICE DANAS

A danas? Pivnice se danas suočava sa velikim problemom naglog pada broja stanovništva i to je posledica opšteg stanja u društvu. U zadnjih petnaestak godina veliki broj Pivničana se odselio u inostranstvo, kao i u veće gradove u Srbiji. Broj stanovnika opada godišnje za 1-2%. Ukoliko se ova tendencija nastavi, za dvadesetak godina će u Pivnicama broj stanovnika iznositi oko 2000, dok je sredinom 20. veka to bilo preko 6000. Prema preliminarnim rezultatima popisa iz 2011. godine u Pivnicama živi 3337 stanovnika i to Srba 586, Slovaka 2523, Roma 146 i ostalih 82. Verovatno bi broj stanovnika bio znatno manji da se u proteklih nekoliko godina u Pivnice nije doselio veći broj Roma iz okolnih naselja kao i iz inostranstva (u pitanju su Romi koji su deportovani iz zemalja članica EU).


[wonderplugin_slider id=75]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here