Veliki zaljubljenik u kinološki sport

Obrovčanka Natalija Grčić.

1240

Agility (kinološki) sport nema kod nas mnogo sledbenika, a jedan od njih je bez sumnje Obrovčanka Natalija – Nata Grčić, koja trenutno živi i radi u Beogradu.


Najkraće rečeno agility jača vezu između vodiča i psa. Nana i Abby su psi sa kojima u poslednjih nekoliko meseci radi Natalija Grčić, a taj rad već je dao i određene rezultate.

„Rad sa psom u ovom sportu nije ni malo lak, ni prost. Odricanja su velika jer se radi najmanje dva sata dnevno pet puta u nedelji. Ono što je veoma važno u ovom sportu nema primene sile, a pozitivna motivacija je od velike važnosti i značaja da bi se ostvarili dobri rezultati“, kaže Natalija Grčić i nastavlja:

„Onaj ko radi sa psom ne sme biti nervozan, jer se to veoma brzo odrazi na njegove rezultate. Treninzi se odvijaju u okviru kluba „Singidunum“ – jednog od retkih te vrste u Beogradu i okolini. Ulaganja u ovom sportu nisu mala, jer su troškovi ishrane, nege, treninga i takmičenja dosta visoki, a sa druge strane nagrađeni psi svom vlasniku  onose pehar i simbolične materijalne nagrade. Upravo to je jedan od najvažnijih razloga što ovaj sport u Srbiji ima tek pedesetak takmičarskih grla.

Treninge prati i nadzire italijanski trener David Kodebu. Uloga trenera je izuzetno značajna i od njegovog rada dobrim delom zavise rezultati. Pas ne sme da se preforsira u radu kako ne bi došlo do istegnuća mišića ili nekih drugih povreda. Sa druge strane, da bi pas došao do pozitivnih rezultata, njegov vlasnik mora da brine o ishrani, veterinarskoj zaštiti i svakodnevnoj negi“, napominje Nata.

Najbolje rezultate u agility sportu, ostvaruju psi rase border coltie. Psi koji nemaju pedigre teže se obučavaju.

„U ovom sportu izuzetno je značajan voljni momenat vlasnika pasa. Vlasnik mora stalno da pokreće svoje grlo i da kroz igru radi sa njim. Upotreba sile može ostaviti katastrofalne posledice, a osim toga vlasnik psa ne sme da traži od njega da „prikoči“ u punoj brzini. Opasno je ako se pas prisiljava da uradi nešto na silu, a dobar rad psa poželjno je nagraditi“, ističe naša sagovornica i dodaje:

„Nana je na međunarodnim takmičenjima do sada osvojila tri treća mesta. Osim Nane, vlasnik sam još jednog psa – Abby koji će tek početi da se takmiči. Naime, pas počinje da se takmiči sa 18 meseci, a sa njim je jako bitno raditi od malena. Da bi se neko bavio ovim poslom, najvažniji faktor je ljubav prema ovim životinjama. Ona je pokretač i prvi uslov postizanja dobrih rezultata u agility sportu. Sav uloženi trud i velika odricanja kao i ulaganja padnu u zaborav kada vlasnik svog ljubimca vidi na pobedničkom postolju“.

Oba psa šampioni lepote

Koliko Nata vodi računa o izgledu svojih ljubimaca najbolja potvrda su titule šampiona lepote koje su osvojile Nana i Abby. Naime, Nana je šampion lepote u Srbiji, dok je Abby takođe po lepoti bez premca u našoj zemlji, ali u konkurenciji mladih pasa.

Obe titule su, kako kaže Natalija Grčić, stigle na njenu adresu zahvaljujući stalnoj brizi i nezi koju poklanja svojim ljubimcima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here