Шта се од пољопривредних послова ради у децембру?

Идеално време за сумирање резултата

1173
Фото: Pixabay

Децембар је идеалан месец за сумирање резултата, а на основу њих праве се планови и производња за наредну годину. Има посла и у штали, воћњаку, винограду, башти.


Децембар је месец када снег прекрије њиве, вегетација је у мировању, што не значи да пољопривредници могу да се одмарају, јер они који имају стоку, морају да се побрину о њој. Ипак, има и радова на њиви и у воћњаку, који у децембру морају да се позавршавају.

Ово је месец када се завршава зимско орање, а у зависности од времена и температуре ваздуха односно падавина (снег, киша) земљиште се ђубри и стајњаком. Најчешће се ђубрење, односно прихрана, ради на раније посејаној озимој пшеници, јечаму и ражи, само уколико се развили више од четири листа или су биљке избокориле.

У овом месецу се најчешће завршава са бербом касних сорти купусњача, које су преостале у пољу. Сада почињу и припреме за рад у стакленицима, односно пластеницима за рану производњу поврћа.

Како припремити пластеник за следећу сезону

С обзиром на то да овај месец карактеришу веома ниске температуре, домаће животиње треба посебно неговати односно утопљавати их, проветравати шталу и наравно свакодневно чистити. Многи који нису то обавили у новембру, сада кољу утовљене свиње, али и осталу стоку. Требало би направити финансијску калкулацију и на основу ње определити се за обим и врсту сточарске производње у години која долази.

Свињокољ: Опрез при клању и обради товљеника!

Ако време дозволи, у децембру се наставља са садњом воћака. Воћке које су посађене током јесени, сада се загрћу земљом, како не би дошло до оштећења корена. Воћке би требало да се штите од штеточина, да се пођубре, као и да се орежу суве и оштећене гране. Поједини воћари стављају кућице и храну за птице. Статистички подаци казују да једна птица поједе велики број инсеката и штеточина у току само једног дана, онда је логично да је брига за птице посао воћара. Требало би контролисати глодаре, како не би направили велику штету током зиме. Такође, требало би контролисати утрапљене саднице. Ускладиштене јабуке диње, крушке пакују и отпремају.

У виноградима се „бацају“ стајњак и минерална ђубрива

Љубитељи цвећа овог месеца имају заправо највише посла. Уколико нема падавина, може да се настави подмлађивање односно проређивање жбунастог биља. Зимзеленим биљкама и четинарима сува зима не одговора, па би било пожељно заливати их. Битна је и нега травњака – ђубрење, јер се тада трава боље бокори. Сада је идеално време за узимљавање дрвених резница. Оне се од делова једногодишњих или двогодишњих изданака режу и трапе. Ту остају до пролећа, када се саде на стално место у башти.

Јесења ружа украс и у хладним данима

Децембар је идеалан месец за сумирање резултата и приноса који су постигнути током године, а на основу њих праве се планови и производња за наредну годину. Они који имају пољопривредну механизацију требало би да је припреме за презимљавање, уколико то нису раније урадили. Ово је идеалан месец за набавку семена, ђубрива, заштитних средства и резервних делова за механизацију. Уколико имате времена, било би добро да прочитате новости из света пољопривреде, што свакако можете да учините на нашем сајту.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here