Vreme je da vašu promociju i prodaju počnete na internetu!

4216

Svetski trendovi trgovine i promocije se ubrzano sele i na naše prostore. U SAD-u već preko 50% trgovine na malo se odvija putem interneta. Taj trend se ubrzano širi i u evropskim zemljama i regionu.

Šta je potrebno za uspešan nastup na internetu? 

Zainteresovana publika.

 

Kako do publike?

Strategijom koja podrazumeva:

  • povezanost u jedinstvenu mrežu vašeg sajta, facebook stranica, instagram profila, twitter naloga, youtube kanala …
  • optimizaciju vašeg sajta, facebook stranica, instagram profila, twitter-a, youtube kanala …
  • svakodnevno publikovanje promotivnih informacija o vašoj firmi, proizvodima, uslugama, akcijama …
  • kvalitetan sadržaj vaših objava, koje su efikasne i estetski lepo dizajnirane.

Kako ostvariti taj cilj?

Ovaj posao uspešno mogu raditi isključivo profesionalci. Preduzetnici i vlasnici firmi najveću grešku naprave kada ovaj posao povere nekom od zaposlenih radnika kao usputan posao, nekom od članova porodice ili misle da oni mogu samostalno da uspešno predstave svoj posao na internetu. Ta zabluda brzo doživi neuspeh, pa mnogi i odustanu od internet promocije i prodaje.

Da li u firmi zaposliti profesionalca?

Ne. Razloga ima više. Prvi je da retko postoji u jednom čoveku dovoljno znanja za sve elemente ostvarenja vaše internet strategije. Ako ga i pronađete, takav kadar je skup za konkretne poslove koji u vašem slučaju iziskuju dnevno 1 do 2 sata. Kako takvog stručnjaka uposliti do punog radnog vremena? Čak bi i minimalna bruto plata jednog zaposlenog koji ima posla 1 do 2 sata dnevno bila veliki trošak.

Šta onda učiniti? Koga angažovati?

Autsorsing. Angažovati firmu kojoj je upravo specijalnost promocija i prodaja putem interneta. Oni obično imaju veći broj stručnjaka za različite oblasti: programiranje, SEO optimizacija, marketbbing, dizajn, upravljanje socijalnim mrežama …

Da li je to skupo? Koliko košta?

Nije skupo.

  • Izrada sajta

Izrada sajta je jednokratni trošak. U zavisnosti od njegove složenosti i zahteva formira se i cena. Izrada jednostavnijih sajtova, koji su i estetski i funkcionalno na visokom nivou, na našem tržištu košta oko 100 EUR. Sa obimom složenosti i zahteva ta cena se povećava. Za jednostavnije sajtove treba uračunati i godišnji trošak hostinga i domena u iznosu oko 50 EUR. Treba spomenuti da se sa obimom složenosti i zahteva za izradu sajta osnovna cena izrade sajta povećava, kao i cena hostinga.

  • Održavanje sajta, ažurnost objavljivanja na sajtu

Čest je slučaj da preduzetnici i firme izrade dobar sajt, ali nakon toga se zanemari kontinuitet objavljivanja novih sadržaja na sajtu (akcije, vesti, blogovi na stručne teme, novi proizvodi i usluge …). U tom slučaju opada interesovanje publike za posetu sajtu i sajt polako pada na pozicijama google i ostalih pretraživača. Ako je to slučaj, tada ste novac za izradu sajta „bacili“. Najbolje je da i ovu aktivnost poverite profesionalnom autsorsingu. Što se tiče cene ove usluge preporuka je da sa njima napravite paket usluga, da im poverite da održavaju i vaše stranice na socijalnim mrežama, a onda da tražite popust na taj paket. Recimo da je realna cena za jednodnevno objavljivanje na sajtu, facebook stranici i Instagram profilu ne bi trebala da prelazi 200 EUR na mesečnom nivou.

  • Facebook i Instagram promocija

Ove socijalne mreže koristi veliki broj populacije. Najveća zabluda je da mnogi od njih misle da su veoma vični u promociji jer imaju iskustva sa upravljanjem svojih ličnih facebook i Instagram profila. Kao prvo, najveća greška je da se vaš posao predstavlja na profilima. Neophodno je da imate stranice, a ne profile. Kao drugo, stranice je neophodno dobro prilagoditi po pravilima socijalnih mreža. Kao treće, koliko će puta vaša objava biti pregledana zavisi od mnogo faktora kao što su broj pratilaca stranice, rič objave, dobar kratak tekst uz objavu, kvalitetan dizajn fotografija ili kvalitetan video.

I ovde je preporuka da vašu facebook i instagram promociju vode profesionalci u vidu autsorsinga. Cena za ovaj paket ne bi trebala da pređe 150 EUR mesečno.

  • Izrada video sadržaja

Internet je postao odavno najzastupljenije sredstvo informisanja, a video sadržaj je ubedljivo najposećeniji oblik na internetu.

Da li treba da vašu promociju na internetu prati i video sadržaj? 

Odgovor je DA, ali prevashodno vodite računa o odnosu budžeta i kvaliteta videa koji će biti vaš promotivni materijal.

Preporuka za vlasnike malih biznisa je da za početak urade samo jednu kvalitetnu video promociju svoga brenda i da taj video materijal postave na svoj sajt i na naslovna mesta na Facebook i Instagram stranicama.

Cene snimanja kvalitetnog kratkog video sadržaja (oko 1 min) za ovaj vid promocije se kreću od 350 do 400 EUR-a.

Rezime cena za početak vaše uspešne internet promocije:

  • izrada sajta: od 300 EUR pa na više (jednokratno)
  • hosting i domen: do 50 EUR (godišnje)
  • izrada facebook i instagram stranica: 50 EUR (jednokratno)
  • PAKET 1 (facebook + instagram promocija): 150 EUR (mesečno).
  • PAKET 2 (sajt + facebook + instagram promocija): 200 EUR (mesečno) na bazi 1 objava dnevno.
  • Izrada promo videa: 350 EUR (jednokratno).

Ko ima takvu ponudu za internet promociju i garantovan kvalitet?

Marketing BAP VESTI.

Koja su njihova iskustva?

  • Upravljaju ubedljivo najposećenijim sajtom (backapalankavesti.com) u regionu koji ima 7.271.729 pregleda od strane 539.763 različitih korisnika u poslednjih godinu dana.
  • U svojoj ekipi imaju stručnjake iz oblasti: programiranja, SEO optimizacije, web dizajna, upravljanja socijalnim mrežama, izrade video sadržaja.
  • Imaju veliki broj veoma zadovoljnih klijenta za koje rade različite poslove: izrada sajtova, održavanje i ažuriranje sajtova, izrada facebook i instagram profila, održavanje i ažuriranje facebook i instagram profila, izrada promo video spotova.

Kako ih kontaktirati?

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here