Otvorena ambulanta za rehabilitaciju u Bačkoj Palanci – TIP TOP

6095

Prošlog meseca u Bačkoj Palanci, na adresi Kralja Petra I 87/2 otvorena je nova Ambulanta za medicinsku rehabilitaciju TIP TOP BP. U ovoj ambulanti se sprovode savremene metode evaluacije i medicinske rehabilitacije kod (fizički) onesposobljenih lica, bez obzira na vrstu i težinu onesposobljenosti.


Kliniku vodi Vladimir Jurišić (1993) iz Bačke Palanke koji je 2017. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu, na odseku Osnovne akademske studije medicinske rehabilitacije u Novom Sadu. Iste godine, upisuje Master akademske studije medicinske rehabilitacije i dobija zvanje master terapeuta rehabilitacije 2019. godine. Odlučuje da otvori privatnu praksu u Bačkoj Palanci i svojim radom pomogne osobama kojima je pomoć potrebna.

Medicinska rehabilitacija podrazumeva sve postupke i aktivnosti kojima je cilj da smanjimo posledice oboljenja ili povređivanja i razvijemo preostale fizičke i psihičke sposobnosti. Ona podrazumeva kompleksne metode lečenja. Zasnovana je na primeni fizikalnih agenasa i kineziterapije kao i radne terapije. Intenzitet i vrsta terapije koja se daje pacijentima, varira od slučaja do slučaja i zavisi od oboljenja, godina starosti i fizičkog stanja.

Usluge koje pruža Ambulanta za medicinsku rehabilitaciju TIP TOP BP:

Fizikalna terapija (elektroterapija, ultrazvuk, laser i magnet)

Fizikalna terapija predstavlja metodu lečenja koja se koristi prilikom problema koji ograničavaju kretanje, pokret i otežavaju kvalitet života i obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti. Njenom primenom ublažavamo bol, poboljšavamo funkcionisanje lokomotornog aparata. Cilj fizikalne terapije je da omogući i olakša obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Na primer može olakšati hodanje, penjanje uz stepenice ili ustajanje i leganje u krevet.

Fizikalna terapija se takođe koristi i u toku postoperativnog oporavka. Može se koristiti kao jedino sredstvo lečenja ili u kombinaciji sa drugim metodama.

Kineziterapija, edukativne i korektivne vežbe

Kineziterapija je zajednički naziv za sve vežbe istezanja i jačanja mišića i ligamenata karlice, kičme, ramenog pojasa, kolena… U kineziterapiji koriste se svi tipovi vežbi: pasivne, aktivne, aktivno potpomognute, kao i vežbe disanja. Sprovodi se individualno uz korišćenje rekvizita: lopte, štapova, rastezljive trake, različitih balans daski i trampoline,Compex-a. Sve vežbe izvode se uz pomoć fizioterapeuta ili ih on strogo kontroliše.

Trakcija i spinalna dekompresija

Trakcija je tehnika lečenja kojom se može, primenom mehaničke sile, povećati distanca između tela pršljenova i između površina apofiznih zglobova, proširiti međupršljenske otvore i istegnuti okolna meka tkiva.

Dekompresiona terapija  kičme (DTK) je izuzetno uspešna neoperativna procedura za lečenje diskus  hernije, uklanjanje bolova i drugih tegoba uzrokovanih problemima kičme.

DTK nežno isteže kičmu, čime se smanjuje pritisak na diskove i zglobove što omogućava prirodni proces izlečenja. Prednost ove terapije je to što je usmerena na otklanjanje uzroka nastanka problema, a vrlo često je to mehanički  pritisak u samim strukturama kičmenog stuba.

Kinezitejping

Kinezitejping (kinesiotaping) jeste metoda lepljenja specijalnih elastičnih traka na pojedine bolne ili povređene delove tela.
Reč je o tehnici koja pospešuje vensku i limfnu cirkulaciju tretiranog dela. Bazira se na prirodnim sposobnostima ozdravljenja tela. Značajno je napomenuti da su trake koje se koriste hipoalergijske i vodootporne. Efekat kinezitejpinga traje 3-5 dana. Primenjuje se kod sportskih povreda, reumatskih bolesti, povreda mišića, tetiva i ligamenata, bolnih sindroma, zastoja cirkulacije…

Masaža (parcijalna, masaža celog tela, tajlandska i refleksologija stopala)

Prednosti relax masaže mogu trajati nekoliko dana nakon tretmana. Poznato je da je stres najveći neprijatelj celokupnog zdravlja osobe, pa se relax masaža preporučuje i radi prevencije bolesti koje mogu biti izazvane stresom i nervnom napetošću.

Smatra se da postoji deset kanala koji počinju, odnosno završavaju se u nožnim prstima i protežu se do ručnih prstiju i temena. Svaki kanal povezan je sa određenom zonom tela i sa organima u toj zoni – vrh nožnog palca je, na primer, povezan sa glavom.

Na stopalima se nalaze refleksne tačke svih organa i delova tela, desno stopalo je ogledalo desne strane tela, a levo stopalo leve strane.

Iskusni terapeut nanošenjem pritiska na precizno određenu tačku na stopalu dobija podatke o stanju odgovarajućeg organa – da li je mesto osetljivo na pritisak, kakva je tekstura kože, da li se mogu otkriti manje grudvice, ili je refleksna tačka „oslabljena“ .

Kontakt: 

Adresa: Kralja Petra I 87/2, Bačka Palanka

Telefoni: 063 8659490, 0603487047

Radno vreme: radnim danima 08-12 i 16-19 časova, subotom 09-14 časova

Instagram: tip_top_bp

Mail: vladimirjurisic39@gmail.com

3 KOMENTARA

  1. Od nekadasnje drzavne rehabilitacije na istom mestu se otvara privatna praksa zanimljivi.
    Bolje ista nego nista sretan rad?

  2. Bila sam, vrlo sam zadovoljna sa terapijama koje sam koristila. Vlado je vrlo fin,kulturan momak a iznad svega strucan. Zelim Vladi srecu i uspeh u novootvorenom lokalu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here