Do kraja meseca prvi konkursi iz IPARD fondova, traktor za početak

1608

BEOGRAD: Prva sredstva iz IPARD programa za ruralni razvoj biće usmerena na nabavku novih traktora i mehanizacije. Poljoprivrednici prve konkurse mogu da očekuju do kraja decembra. Za tu namenu iz Evropskih fondova i državne kase izdvojeno je oko 40 miliona evra. Tokom trajanja programa, do 2020. godine, poljoprivrednici mogu da konkurišu samo za po jedan traktor.

Poljoprivrednici koji godinama čekaju pomoć iz evropskih fondova, sada konačno mogu da počnu da prikupljaju dokumenta za konkurs.

[wonderplugin_slider id=5]

 

Da bi mogli da konkurišu traži se tri godine iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji. Za one bez prakse uslov je ili završena srednja poljoprivredna škola ili diploma bilo kog fakulteta.

Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja rekao je da svaki potencijalni korisnik mora da bude registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mora da ima isplaćene sve javne dažbine i sve poreske obaveze koje je dužan prema državi.

„Mora da ispunjava i neke posebne uslove koji su propisani pravilnikom, to se pre svega odnosi, u zavisnosti od vrste proizvodnje, na veličinu poseda“, istakao je Radat.

Poljoprivrednicima su za konkurisanje, između ostalog, potrebni – poslovni plan, dozvole, ponude dobavljača.

A samu investiciju, kupovinu mehanizacije, prvo finansira sam poljoprivrednik. Tek onda može da pošalje zahtev da mu se deo uloženog novca vrati. Na povraćaj od 65 odsto mogu da računaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, na 70 odsto oni koji ulažu u planinskim područjima.

Takođe propisano je da u zavisnosti od veličine poseda zavisi i jačina traktora koji može da se kupi.

Jović konsalting – Izrada poslovnih planova, prikupljanje dokumentacije i podnošenje zahteva za IPARD

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here