Fudbalski klub Krila Krajine obeležio dvadeset godina postojanja

Jović prvi predsednik, Majkić prvi trener

2048
Foto: M.Đ. Kremenović

BAČKA PALANKA: U prisustvu gostiju, zvanica, osnivača kluba, sadašnjih i bivših fudbalera, u Bačkoj Palanci je obeležena, dvadeseta godišnjica postojanja fudbalskog kluba Krila Krajine.


Prisutnima se obratio Vojislav Knežević, fudbaler i dugogodišnji predsednik kluba – koji se trenutno takmiči u četvrtom rangu, odnosno u Vojvođanskoj ligi „Sever“.

– Ukazana mi je čast da vam se obratim i kažem nešto više o klubu, koji je za ne mnogo godina svog postojanja, dosta toga postigao. Sa nama je ovde i Branislav Šušnica predsednik opštine Bačka Palnka, Darko Božović direktor USR „Tikvara“, kao i Vojislav Zubac iz odeljenja za društvene delatnosti opštine Bačka Palanka. Pored njih, tu su i naši fudbalski prijatelji iz ČSK Pivare iz Čelareva, Stari grad je obavešten, ali Ne vidim da je neko iz ovog kluba prisutan. Ovde su i predstavnici OFK Bačke. Hvala svima, koji su došli da uveličaju naš jubilej.

– Pokušaću u najkraćim crtama da kažem, kako je svojevremeno klub osnovan. Jednom prilikom, pre nešto više od dvadeset godina, Ljubomir Majkić, Zdravko Knežević i Dragan Pilipović su me pozvali na razgovor. Nisam u tom trenutku, mogao da naslutim zašto me zovu. Naime, njih trojica su došla na ideju, da osnuju fudbalski klub koji će nositi ime Krila Krajine. U prvi mah, nije mi se učinilo da je to ozbiljno. Međutim, vrlo brzo nakon obavljenih poslova na registraciji kluba, shvatio sam da mi stvaramo jedan novi klub.

– Osnivačka skupština, održana je 5. juna 2001. godine u prostorijama Mesne zajednice „Bratstvo“. Jedan od onih koji je podržao osnivačku skupštinu, bio je i „SOS kanal“ , koji je tada propagirao akciju „Sport DA, droga NE“.

– Dve godine nakon osnivanja u klubu je radilo šest selekcija, a za prvog predsednika kluba, izabran je Dragan Jović, koga će kasnije zameniti Dane Đurica. Rajko Grahovac je bio prvi sekretar kluba, a Željko Nikolašević prvi trener mlađih kategorija. Prvi trener seniorske ekipe, a ujedno i sportski direktor bio je Ljubomir Majkić. Svi oni, imaju velike zasluge za ono što je klub danas. Želja nam je bila, da ovde okupimo, sve one koji su dali svoj doporinos u osnivanju i radu kluba u proteklih dvadeset godina. Radili smo tada, sećam se sa puno elana i entuzijazma.

Foto: M.Đ. Kremenović

– Mada u APR-u piše, da je klub osnovan 9. jula, on je ipak osnovan 5. jula 2001. godine i ovu grešku ćemo pokušati da ispravimo. U godini osnivanja, odmah smo tako reći bez poraza, ušli u viši takmičarski rang, sa već spomenutim trenerom Ljubomirom Majkićem.

– Nešto kasnije, klub je uspeo da se popne u još jedan rang više – Područnu ligu Novi Sad. Nakon reorganizacije u okviru Fudbalskog saveza Vojvodine, klub je postao član PFL Sombor. I u novom rangu takmičenja smo beležili zapažene rezultate. Pre dve godine smo pod vođstvom trenera Dušana Beljanskog, ostvarili najveći uspeh, plasman u Vojvođansku ligu – Sever.

– Želim i ovom prilikom da kažem, da nakon osnivanja kluba nije bilo lako, kao što nije bilo lako ni nakon što smo ušli u četvrtu ligu, gde se i danas takmičimo. Međutim, uz pomoć prijatelja kluba i svih igrača, uspeli smo u ovom rangu da odigramo dve poslednje sezone.

– Među nama je i Dragan Jović, prvi predsednik kluba, i zamoliću vas da ga ovom prilikom aplauzom, svi zajedno pozdravimo. Prilika je ovo, da se setimo i onih ljudi koji su svim svojim bićem bili uz klub, a na žalost nisu više među živima. Jedan od njih je Aleksandar Seizović, koji je bio domar, zatim Željko Nikolašević koji je obavljao dužnost trenera mlađih kategorija, kao i Dane Đurica bivši predsednik Krila Krajine. Među onima koji su otišli na večni počinak, je i Rajko Grahovac, prvi sekretar kluba Krila Krajine.

– Želim i ovom prilikom da istaknem, da sam ponosan na mlađe kategorije našeg kluba – Školu fudbala Krila Krajine. Osnivači ove škole su Ljubomir Majkić i Rajko Ivković. Nakon njih, rad u ovoj školi su nastavili Milan Beljanski, Miroslav Karanović i Dušan Beljanski, Posebno bih istakao rezultat trenera Milana Beljanskog, koji je sa generacijom 2000. stigao do titule vice–prvaka Srbije. Međutim, pored dobrih i uspešnih rezultata, bilo je i teških trenutaka.

– Pomenuo bih 2012. godinu, kada je situacija u klubu u gotovo svakom pogledu bila loša. Seli smo tada za sto, dogovorili se i krenuli napred. Od tada, klub stalno ide uzlaznom linijom. U savladavanju prepreka, pa zatim i postizanju dobrih rezultata , značajno nam je pomogao Zoran Knežević vlasnik „DIV trade“, koji je generalni sponzor našeg kluba, i na kraju, želim da se obratim fudbalerima i da im kažem da mi je bila čast što sam bio sa njima u Tavankutu, i da ću se te utakmice u ovom mestu, sećati do kraja života. To je bila naša prekretnica, u borbi za opstanak u Vojvođanskoj ligi – Sever. Želim i ovom priliokom da se zahvalim igračima, što su svi do jednog ginuli na terenu, zaradivši pri tom tri crvena i osam žutih kartona. Nije bilo uzaludno, na kraju su ostvarili željeni cilj – istakao je na obeležavanju dvadeset godišnjice postojanja kluba Krila Krajine, Vojislav Knežević bivši fudbaler i nekadašnji predsednik.

Osnivači kluba

Ljubomir Majkić, Vojislav Knežević, Zdravko Knežević, Dragan Pilipović Cifa, Miroslav Kovačević, Mile Kljajić, Trivo Ilić, Dragan Ćulibrk, Dušan Colić, Dragoslav Vujičić Badža, Miodrag Vlaisavljević, Ozren Kralj. Pomoć pri osnivanju kluba, pružio je i Đuro Bošnjak, nekadašnji zamenik predsednika Saveta MZ „Bratstvo“.

Treneri kluba

Dušan Beljanski, Dane Dukić, Milan Beljanski, Miroslav Karanović, Branislav Grahovac Grale i Milan Mitrović.

Prijatelji kluba

Dragoslav Đerman, Bojan Grubor, Draško Jovanić, Dušan Grubor, Dejan Pašin, Vojislav Zubac, Branislav Šušnica, Aleksandar Đedovac, Goran Jović i Dmitar Vujaković.

Pozvani fudbaleri

Gvozden Zelinčević, Nikola Stupar, David Stojčević, Goran Vignjević, Dejan Jevtić, Nikola Batinica, Luka Medan, Ognjen Vojnović, Strahinja Jović, Đura Bubalo i Aleksandar Marković.

Saša Ivković ispred svih

U čitavoj plejadi fudbalera koji su nosili dres „Krila Krajine“ u poslednjih dvadeset godina, jedno ime se posebno izdvaja. Reč je o Saši Ivkoviću, bivšem kadetskom reprezentativcu naše zemlje, koji je igrao u beogradskom „Partizanu“, ČSK „Pivari“, „Bačkoj“ oz Bačke Palanke, „Mariboru“. Poslednju sezonu, Saša je igrao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here