I mi imamo večiti fudbalski derbi

Ova utakmica je završena baš kao i najveći derbi u Srbiji

610
Foto: Canva

Kad neko govori o večitom fudbalskom derbiju odmah se pomisli na sve utakmice između Partizana i Crvene Zvezde. Međutim, i mi iz malih sredina imamo svoje velike i večite derbije.


Tako je 18. septembra ove godine odigrana fudbalska utakmica u Tovariševu između FK “Borac” iz Obrovca i FK “Vojvodine” iz Tovariševa. Samo po sebi neko bi rekao ‘kao i svaka druga utakmica odigrana u selu’, ali u ovom primeru to nije tako. Ova dva kluba su formirana 1946. godine po izvršenoj kolonizaciji u ova dva sela i od tada počinje njihovo rivalstvo kao i borba za međusobni prestiž.

Utakmice između ovih klubova često prati veliki broj navijača, bez obzira da li se igra u Obrovcu ili Tovariševu. Ovoga puta je bila ista situacija, pa je na utakmici u Tovariševu bio veliki broj navijača iz Obrovca. Nekada se na ove utakmice išlo svim prevoznim sredstvima, najviše biciklima, a ponekad i peške.

Stariji se još uvek sećaju i pamte najstarije igrače Vojvodine kao što su: M. Vujin, golman Krca i Giga… Takođe, pamte se i najstariji igrači Borca kao što su: D. Popadić, Savin Svetozar-Zumbul, Bogdan Vranac, Mirko Kozomora, Milivoj Jovin i drugi.

Ovo rivalstvo se nastavlja i danas, svaka pobeda je važna, ali pobeda između ova dva kluba je posebna. Nije isto pobediti Kulpin, Mladenovo i druge opštinske timove, kao pobediti Tovariševo i obrnuto. To je posebna draž. Iako su rivali u Opštinskoj ligi Bačke Palanke, sada su rivali i u područnoj ligi Sombor. Pored toga što su u ovoj utakmici Tovarišani bili favoriti, fudbaleri Borca, predvođeni trenerom Duškom Zečevićem, ogromnom voljom i energijom kao i podrškom navijača iz Obrovca, uspeli su da završe utakmicu rezultatom 1:1.

Ova utakmica je završena baš kao i najveći derbi u Srbiji, između Partizana i Crvene Zvezde.

Gol za FK “Borac” postigao je Stanišić, a za FK “Vojvodinu” Aleksandar Milićević Kočo. Utakmice su pratili razni događaji i anegdote, pa ćemo spomenuti jednu odnjih. Od godine 1960. do 1965. Vojvodina je bila nešto uspešnija od FK “Borac”. Tih godina jedna utakmica se igrala u Tovariševu, FK “ Borac” je prvo poluvreme dobio sa 1:0. Tadašnji predsednik kluba Karan Stevo šalje u Obrovac vozača špeditera-konjska prikolica, da obiđe kafane u Obrovcu i obavesti sve prisutne da FK ”Borac” vodi. Dok je Radivojkov Buda obišao kafane i obavestio sve o rezultatu i vratio se po igrače FK ”Borac” je izgubio sa 4:1. Na kraju utakmice organizovano je druženje.

Novi večiti derbi biće na proleće u Obrovcu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here