Историјска сезона за „Соко“ из Нове Гајдобре

О успеху и историји клуба говорио је председник ФК „Соко“ Миленко Лучић

1129
преузето са: Недељне новине

У години када клуб обележава седам и по деценија постојања и 100 година имена Нове Гајдобре, фудбалери „Сокола“ су освојили шампионску титулу у МФЛ Бачка Паланка и изборили се за директан пласман у подручну лигу Сомбор.


Овај успех је остварен са веома успешним низом узастопних победа у пролећном делу првенства.

– Екипу смо преузели у пролећном делу првенства, али треба нагласити да су заслуге превасходно играча и тренера, каже председник ФК „Соко“ Миленко Лучић и наставља:

– Када смо преузели „Соко“, клуб је био на другом месту и ми смо у том тренутку били задовољни баражом. Међутим, онда смо ушли у циклус мечева без пораза и уследио је тај сусрет са „Тврђавом“ у Бачу којим смо преломили сезону. Рад је био награђен са освајањем првог места. Велике заслуге су имали и наши навијачи који су били дванаести играч, а то је навијачка група „Сијукси“. Ово је прилика да се осврнемо и на јубилеј 75 година фудбала у Новој Гајдобри. Наиме, ФК „Млади задругар“ је основан 1947. године и то име је носио до 1997. године када клуб мења име у ФК „Соко“.

– „Млади задругар“ је основан у ковачници Шћепана Зупца уз присуство Сава Драговића, Бојана Радуна, Данила Жарковића, Јоша Кржића и управника задруге Милојевића. За првог председника изабран је Саво Драговић, а први тренер је био Владо Бајандић. Прву фудбалску лопту је у Нову Гајдобру донео Ристо Бјелић који је био истакнути шахиста. У првих пола века постојања клуб је имао изузетну сарадњу са „Партизаном“, „Бачком 1901“ из Суботице, новосадском „Војводином“, „Леотаром“ из Требиња и ОФК „Београдом“. Тај период је обележила градња зграде и свлачионица. Ту је позван био београдски „Партизан“ и тај период се везује за Душана Борковића и Душана Лучића. Клуб је 1997. године променио у „Соко“ и тада су изграђене ограде и трибине. Бориша Зиројевић је кумовао са именом и тада је клуб добио химну и заставу. Тај период су обележили Михаљ Кертес Браца, Спасо Комад, Ристо Дангубић, Бориша Зиројевић, Мишо Миливојевић, Марко Бајчетић и Божидар Зиројевић. Ту треба поменути и агилну управу, као и допринос Месне заједнице и мештана села. Тада је на отварању стадиона наш гост био најстарији клуб „Бачка 1901“ из Суботице. За сво ово време постојања клуба нелогично би било изоставити нашег сталног спонзора задругу „Јадран“ из Нове Гајдобре, као и повремене спонзоре „Синтелон“, „Јединство“ из Гајдобре, „Марину“ и „Меркур“, закључује Лучић.

Историју клуба су обележили играчи Душан Делић Чокалија, Слободан Зиројевић, Живко Ребић, Чедомир Жарковић Гереч, Данило Буквић и Чедомир Шараба, затим Бориша Зиројевић, Божидар Шаровић, Радован Лучић, Зоран Ратковић и Весељко Тривуновић.

Треба споменути и људе који су поникли у Новој Гајдобри, a то су Слободан Ћоба Бошковић у вишебоју, Снежана Дамјанац у рукомету, браћа Урош и Владимир Лучић у кошарци, Мишо Стојановић у одбојци, Петар Васиљевић у фудбалу, Миодраг Ковачевић у фудбалу и Жарко Деретић у одбојци, као и Винко Тривуновић Гинисов рекордер.

Овог лета је потписана повеља о сарадњи два клуба – „Сокола“ са једне и „Херцеговца“ из Гајдобре са друге стране.

– Ова повеља је о трајној сарадњи два клуба. Спортисти су дали свој допринос и симболично је направљен дрес где је у горњем делу име „Соко“, испод тога у горњем левом углу је наш амблем, а у десном амблем „Херцеговца“. Испод амблема стоји име „Херцеговац“. Намерно нисмо ставили називе села и то остаје залог другима који се баве политиком. Повељу смо потписали председник ФК „Херцеговца“ Стеван Рачић и ја. Симболично смо им, уз то, поклонили и лопту као симбол да никада више не престане да се котрља на овим просторима. Прошле суботе је одржана и прослава титуле која је имала радни карактер. Додељене су захвалнице и плакете, а том приликом је одржано симболично уручивање пехара од најстаријег играча Томислава
Џомбете актуелном капитену Марку Тривуновићу.

Споменимо и играче који су ове сезоне освојили титулу: тренер Весељко Тривуновић, Немања Црнчевић и Винко Тривуновић (голмани), играчи Лука Тасовац, Радован Стојановић, Срђан Гушић, Марко Тривуновић, Милан Адамовић, Никола Драговић, Славко Адамовић, Александар Нешковић, Душан Ратковић, Дејан Смајић, Лука Дангубић, Милош Ћурић, Ђуро Родић, Марко Ђурица, Данило Борковић, ДејанЖарковић, СтрахињаМиљевић, Мирко Хрњез, Митар Комад, Срђан Ратковић, Душан Лучић, Никола Ћулибрк, Лазар Рачић, Александар Главендекић и Душан Борић.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here