Колибњаци и Митровић спремни да сачувају статус у елити

198

Један од клубова који тренутно наступају у Премијер лиги је и Фулам, енглески клуб из истоимене области. Након што је претпрошле године испао, прошле се поново вратио у Премијер лигу као убедљиво први у Чемпионшипу, а један од заслужних за то је и Александар Митровић, фудбалер родом из Смедерева, који игра као центарфор у Фуламу. Уколико играте кладионицу и желите да сазнате неке појединости и информације из света спорта, посетите ову страницу за спортско клађење.


Мало о историјату Фулама

Фулам је област у југозападном делу Лондона. Два фудбалска клуба која играју у Премијер лиги се налазе управо у овој области, а то су Фулам и Челси. Лили бриџ граундс, који је био домаћин финала Енглеског купа у фудбалу, а такође и првих боксерских утакмица  икада, се налази баш у Фуламу. ФК Фулам је основан 1879. године и важи за најстарији професионални клуб из Лондона.  Крејвен котиџ, што у преводу значи застрашујућа колиба, стадион је на коме игра овај клуб. 

 

Најбољи стрелац Чемпионшипа

Александар Митровић почео је да игра за ФК Фулам 2018. године и тада је играо као позајмљени играч из Њукасла. Јуна исте године потписује петогодишњи уговор са Фуламом и у потпуности оправдава указано поверење. У претходној сезони (2021/2022) је постигао чак 43 гола. Оваквим разултатом Митровић је оборио рекорд датих голова у једној сезони када је у питању Чемпионшип. То га уједно чини најбољим стрелцем Чемпионшипа. Претходни рекорд држао је Иван Тонеј. Ова сезона Чемпионшипа сигурно ће остати у сећању Митровићу, не само због обореног рекорда, већ и зато што је помогао Фуламу да поново укрсти копља са тимовима Лиге шампиона. 

Foto: Canva

Без голова 

Сезона 2019/20 била је успешна и за играча и за клуб, пошто је Митровић завршио као заједнички освајач Златне копачке – заједно са Олијем Воткинсом из Брентфорда – са 26 голова. Фулам је победио у финалу плеј-офа шампионата са 2-1 после продужетака на Вемблију 4. августа 2020. Био је то други најбољи повратак у његовој каријери и није било разлога да се сугерише да није био у стању да понови сличну форму. Ипак, сезона 2020/21 убрзо је постала ноћна мора. Српски репрезентативац je постигао  један у гол Карабао купу против Ипсвича и два гола у поразу од Лидса од 4-3 у другој лиги, али потом није успео да погоди мрежу током седам месеци док није постигао једини гол Фулама у поразу од Астон Виле резултатом 3-1. Током ове сезоне Митровић је постигао више голова за репрезентацију Србије, него за тим за који игра. 

 

Од аутсајдера до предатора

Како репрезентација Србије није учествовала на Еуро купу 2020, Митровић је имао времена да се припреми пре него што заигра за Фулам против Милдзброа 8. августа. Након те утакмице, дошао је први од многих успешних мечева, током гостовања у Хадерсвилду шест дана касније. У деветом минуту, голман Теријера Рајан Шофилд је прилично импресивно спустио дугу лопту напред, замахнуо ногом да покуша да избаци лопту у поље, иако је једино могао да добије довољно времена док се појави Митровић који вреба лопту, који је, иако се оклизнуо, ипак успео да пребаци лопту преко линије гола. То је био знак добрих ствари које тек следе, пошто је импозантна екипа Марка Силве прокрчила пут до победе са резултатом 5-1. Фулам је ове сезоне освојио титулу победника Чемпионшипа са стилом, а уочи последњег дневног путовања у Шефилд јунајтед, Митровић је постигао 43 гола у 43 утакмице – у просеку један гол по утакмици.

 

Може ли Митровић да доминира у Премијер лиги?

Александар Митровић је био апсолутни предатор ове сезоне, постигао је 43 гола из 92 ударца у гол. Он је надмашио Тонијев рекорд пре неколико месеци и сада има рекорд за највише голова у сезони од 46 утакмица. Али може ли то да уради и у Премијер лиги? На крају крајева, имамо играче који су превише добри за Чемпионшип, а опет недовољно добри за Премијер лигу. Међутим, надамо се да са Митровићем неће бити тај случај и да ћемо га видети како осваја поене и у Премијер лиги, која почиње 5. августа. Следећа сезона у Премијер лиги биће другачији изазов за овог прекаљеног нападача. Начин на који је играо ове сезоне вероватно неће бити исти и следеће. Као играч данас, Митровић је далеко од младића који је крочио на Ст Џејмс Парк. Он је постао играч са невероватним самопоуздањем који је, са 27 година, сада у најбољим годинама, али заправо може да уради више од пуког давања голова. Премијер лига ће сада моћи да види Александра на врхунцу моћи и у улози која му одговара.