Kriza kvaliteta fudbala ili nešto drugo?

722

Moglo bi se reći, da su samo do prošle sezone, fudbalski klubovi iz opštine Bačka Palanka uspešno trčali trku u srpskom fudbalu i to sa mnogo većim i poznatijim fudbalskim centrima u Srbiju. Sada je to značajno drugačije.


OFK Bačka se minule sezone nalazila u Super ligi, dok je sad u poziciji da se brine za opstanak i u Prvoj ligi Srbije. Trenutno se nalaze na 13. mestu na tabeli sa 13 osvojenih bodova iz isto toliko utakmica. Posebno zabrinjava činjenica da su „plavi“ ubedljivo najneefikasnija ekipa Prve lige sa svega 5 postignutih golova. Od tih 5 samo dva su postignuta na „Vavi“. Ova slika nameće imperativ pobede u današnjem duelu u Bačkoj Palanci sa ekipom Zlatibora koja će, takođe, ove sezone biti „davljenik“ prvoligaške trke.

Kada je OFK Stari grad pre dve sezone izborio plasman u treći rang takmičenja (Vojvođanska liga) za mnoge je to bilo iznenađenje. Još veće iznenađenje je bila prva sezona u ovom takmičenju i sredina tabele za Staropalančane. Nakon ovog istorijskog uspeha kao finansijer kluba se povukla firma „Browell“, a to je izgleda uticalo i na kvalitet igre na terenu. Stari grad je nakon poraza od Radničkog u Zrenjaninu „preuzeo fenjer“. Sa činjenicom da na domaćem terenu nije uzeo ni jedan jedini bod nakon 11 kola, najozbiljniji je kandidat za ispadanje iz ovog ranga takmičenja.

Jedina trenutna svetla tačka opštinskog fudbala je ekipa Krila Krajine koja igra u 4. rangu takmičenja (Vojvođanska liga – sever). Sa učinkom od 5 pobeda, 4 remija i dva poraza oni se nalaze na 6. poziciji na tabeli. U ovom rangu takmičenja nastupa i donedavni prvoligaš, ČSK Pivara, kojoj i ove sezone sledi grčevita borba za opstanak i u ovom rangu takmičenja. Nakon 11. kola i poraza od subotičke Bačke, oni se nalaze na 14. mestu, jedno mesto iznad crte sa samo 8 osvojenih bodova. FK Hercegovac je iza ČSK Pivare sa tek 5 osvojenih bodova. I ekipi iz Gajdobre sledi grčevita borba za opstanak.

U 5. rangu takmičenja, Područnoj ligi (Sombor) klubovi iz opštine Bačka Palanka su do ove sezone uvek vodili glavnu reč oko plasmana u viši rang takmičenja. Ove godine to neće biti slučaj. Novajlija, Naša zvezda iz Silbaša je posle dobrog starta zabeležila tri vezana poreza i nalazi se 6. mestu tabele. Sredinu tabele drže Budućnost iz Mladenova (8. pozicija), Budućnost iz Paraga (10. pozicija) i Borac iz Obrovca (11. mesto). Kriza u Vojvodini iz Tovariševa je sve dublja. Oni su sa tek 6 osvojenih bodova jedan od najozbiljnih kandidata za ispadanje u Međuopštinsku ligu.

Da li je u pitanju nedovoljno ulaganje u fudbal u našoj sredini, da li se ne radi dobro sa mlađim kategorijama ili je nešto treće, to procenite sami. Činjenica je da klubovi iz bačkopalanačke opštine beleže značajno slabije rezultate od onih na koje su nas navikli.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here