Pele u Šumaricama i neplanirani meč koji se pamti

1296
Foto: Facebook Kragujevac kroz kviz

Davne 1969. godine, brazilski klub Santos, za koji je tad igrao i čuveni Pele, po mnogima najbolji fudbaler svih vremena, krenuo je na letnju evropsku turneju.


Na red je došla i Jugoslavija, a u planu je bilo da se igraju utakmice sa najvećim jugoslovenskim klubovima – Crvenom Zvezdom, Partizanom, Dinamom i Željezničarom; ali planove je poremetio tada novajlija u prvoj ligi – Radnički iz Kragujevca.

Naime, Brazilci su došli u Beograd uoči utakmice između Partizana i Radničkog, i imali su šta da vide, Radnički je tada praktično ponizio „crno-bele“ na stadionu JNA rezultatom 4:1, što se smatra najvećom pobedom u istoriji kluba.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

Brazilci su bili u čudu! „Ko je ovaj tim?“, ,,Gde je taj Kragujevac“?, i tako su rešili da umesto meča sa Partizanom, odigraju meč sa Radničkim u Kragujevcu! Najveći fudbalski meč ikada u Šumadiji, odigran je 15. septembra 1969. godine, a igrali su – Radnički i Santos.

Koliko je gledalaca bilo na kragujevačkom „Čika Dači“ ni danas nije moguće tačno utvrditi, ali u monografiji FK Radnički piše da je bilo oko 6 hiljada ljudi.

Rezultat je bio nestvarnih 4:4, a pre same utakmice fudbaleri su posetili Spomen-park u Šumaricama i odali poštu kragujevačkim žrtvama iz oktobra 1941. Tom prilikom zabeležena je i fotografija ispred Spomenika streljanim đacima i profesorima, u narodu poznatijem kao V/3.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here