Veliki skandal potresa srpski fudbal! Ovo je 6 sumnjivih utakmica sa spiska UEFA

I to sve u poslednjih pet kola domaćeg prvenstva

807

UEFA je obavestila Fudbalski savez Srbije (FSS) da ima sumnje da su dve utakmice Superlige nameštene tokom marta, dok list „Danas“ u broju od ponedeljka prenosi saznanja da ih je u poslednjih pet kola bilo čak šest!

Dodaje se da je to urađeno zbog zarade na kladioničarskim uplatama ili zbog uobičajenog poklanjanja bodova po sistemu „tri za tri“.

Oni su objavili i spisak utakmica za koje imaju informacije da UEFA sumnja u njih, a to su sledeći mečevi:

  • Mladost – Zlatibor 0:2 (3. mart, 25. kolo)
  • Mačva – Proleter 3:1 (7. mart, 26. kolo)
  • Rad – Radnik 2:0 (21. mart, 28. kolo)
  • Novi Pazar – Proleter 5:0 (21. mart, 28. kolo)
  • Mladost – Radnički Niš 4:1 (2. april, 29. kolo)
  • Rad – Vojvodina 2:0 (7. april, 30. kolo)

Ipak, to što UEFA prijavi sumnju za neku utakmicu, to ne znači i da je odmah u pitanju nameštaljka. O tome je ranije govorio i Slaviša Kokeza, sada već bivši predsednik FSS, za čije vladavine su kažnjeni Smederevo i Kabel, a pooštrene su kazne kako to nekome ne bi palo na pamet.

„Ima prijava iz UEFA koje dođu, a potpuno su neutemeljene. Evo, reći ću vam konkretno. Došla je prijava za utakmicu Vojvodina – Mladost Lučani, da je dogovoreno da pobedi Vojvodina i da će biti tri gola na meču. A završeno je pobedom Lučana sa 1:0. I kako da pokrenemo postupak, na osnovu čega? Ima dosta takvih, nelogičnih situacija. Pozitivna stvar je da smo u sklopu kanelarije oficira za integirtet takmičenja formirali jednu komisiju od deset članova, tu su i pripadnici službe, i ljudi zaposleni u FSS na polju bezbednosti. I oni su dobili nalog da deluju preventivno. Šta to znači? Imamo situacije da oficir za bezbednost Ivan Petrić i njegove kolege iz komisije obilaze stadione širom Srbije, uđu pre početka u svlačinice obe ekipe, kao i sudijsku, i upozore sve činioce da vode računa o integritetu takmičenja, da je utakmica pod posebnim nadzorom“.

„Pokušavamo da preventivno delujemo i sprečimo mešetarenje. Mislim da smo u velikoj meri uspeli. U dosadašnjem toku takmičenja, ove sezone, dakle skoro 350 utakmica, imamo ukupno tri prijave. Jednu smo sankcionisali, dve su se ispostavile kao neutemeljene. Procentualno značajno manje nego u prethodnim sezonama. Manje od jedan odsto je taj procenat, to je možda i jedan od najboljih procenata u Evropi. Mislim da je ta preventiva dosta pomogla“, pričao je Kokeza na kraju 2019.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here