Vratili smo se tamo gde nam je i mesto

Fudbaleri OFK „Bačke“ se ekspresno vratili u Superligu Srbije

669

Fudbaleri „Bačke“ su uspeli da se nakon jedne sezone igranja u Prvoj ligi Srbije ekspresno vrate u Superligu.


Klub duge i blistave prošlosti se nakon prošlogodišnje selidbe u drugi po redu rang takmičenja dobro organizovao i krenuo ka željenom cilju – povratku u društvo najboljih.

Na kraju je u tome i uspeo. Sigurno da nije bilo ni malo lako stići do tog cilja. Ovo tim pre kada se zna da je gotovo uvek lakše ostati u ligi, nego se u nju vratiti nakon ispadanja.

Po završetku prošlogodišnje sezone je agilno rukovodstvo kluba dobro prionulo na posao, napravilo plan i na kraju uspelo da realizuje svoju zamisao. Sredinom prošle godine na mesto direktora kluba izabran je Srđan Ilibašić, bivši igrač „Bačke“.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

Srđan je okupio i motivisao svoje saradnike i strpljivo sa mnogo optimizma krenuo ka ostvarenju ambicija kluba – povratku u Superligu.

– Moj prvi i osnovni zadatak je bio da sagledam situaciju nastalu nakon ispadanja iz Superlige, kaže Ilibašić.

– Moram odmah da kažem da su svi u klubu teško doživeli napuštanje takmičenja u našoj najkvalitetnijoj ligi. Svi koji su u tom trenutku vodili klub bili su duboko razočarani, ali su i pored toga pobednički duh i optimizam brzo vratili. Ekspresno smo se konsolidovali i napravili jedan realan plan. Bilo nam je jasno da jedino sa takvim planom možemo ostvariti ono što želimo. U tom trenutku smo bili svesni da na početku realizacije tog plana neće sve ići koracima od sedam milja.

– Svima nam je bilo jasno da nam predstoji jedan put sa mnogo prepreka, odnosno da će on biti mukotrpan i bolan. Međutim, verovali smo da će se on za nas ipak uspešno završiti. Na kraju, naše verovanje se obistinilo. Klub je za vrlo kratko vreme dobro profunkcionisao, ali takmičarski rezultati na početku sezone nisu bili onakvi kakvi smo želeli. Naime, nakon odigranih prvih šest – sedam kola, naša pozicija na tabeli nije bila obećavajuća.

– Međutim, nakon toga smo stali na noge i krenuli u pravom smeru. Svakako da je povratak u Superligu u tom momentu bilo prilično hrabro izjaviti. Da li je to učinjeno promišljeno ili ne teško je reći, ali sam, što mi je sada veoma drago, bio dobar vizionar – kaže Srđan Ilibašić, direktor OFK „Bačke“.

Šef stručnog štaba OFK „Bačke“ je od početka letnjih pripremaš prošle godine pa sve do šestog prvenstvenog kola bio Trivo Ilić. U sedmom kolu njegovu ulogu preuzeo je Bačić, a od osmog kola do kraja prvenstva Dejan Rađenović je bio šef struke u bačkopalanačkom prvoligašu.

– Želim ovom prilikom da se zahvalim Trivi Iliću koji je dao svoj pečat u radu kluba u protekloj sezoni. On je imao značajnu ulogu prilikom dovođenja pojedinih igrača tokom protekle letnje pauze. Mogu samo da kažem da se naše i njegove ambicije nisu poklopile, baš kao i neke naše i njegove fudbalske vizije. Rastali smo se u prijateljskom tonu. Drago mi je što smo nakon njegovog odlaska uspeli da pronađemo pravog čoveka i veoma dobrog fudbalskog stručnjaka – Dejana Rađenovića. Dejan je odmah prepoznao našu fudbalsku priču, prepoznao je naš klub koji je za njega bio mesto gde će se u potpunosti afirmisati. Jednostavno, poklopile su nam se kockice.

– Nasleđeni igrački kadar, zajedno sa njim, dopunili smo tokom zimske pauze. Napravili smo dobitnu kombinaciju sa kojom smo se vratili u Superligu, jasan je Ilibašić.

Zbog korona virusa prvenstvo je prekinuto u martu, a zatim nastavljeno krajem maja. Odigrana su samo četiri kola pa svi igrači koji su tokom zime stigli u „Bačku“, nisu imali + mnogo prilike da pokažu koliko vrede. Na kraju se sve, ipak, srećno završilo.

– Od prvog dana priprema, pa sve do završetka sezone, verovali smo u uspeh. Verovali smo u trenera, igrače. Ubeđen sam da je odigrano kompletno prvenstvo, bez prekida, da bi ga mi završili plasmanom u Super ligu. Na kraju, nama je bilo potpuno svejedno da li će se prvenstvo nastaviti ili uopšte neće, Mi smo ispred sebe imali svoj cilj i išli smo ka njemu. Bili smo vrlo odlučni, istrajni, tako da sam u svakom trenutku bio siguran da ćemo se vratiti u elitu. Kad pravimo rezime ostvarenog u poslednja četiri kola naša ekipa nije primila ni jedan gol. A devet puta je zatresla mrežu protivnika.

To govori o sistemu naše igre i snazi naše odbrane, kao i o tome kako smo odradili pripreme i ukomponovali ekipu. Sve je nekako „leglo na svoje mesto“. Ponosan sam na naše momke. U novom prvenstvu Superlige ćemo nastojati da se pojačamo na svim linijama, tim pre što Prva i Superliga Srbije po kvalitetu nisu iste. Daćemo u predstojećim pripremama akcenat na nečemu što će sasvim sigurno biti drugačije u odnosu na protekli period. Dovešćemo igrače koji su pravi takmičari, koji su čvrsti i spremni za sva iskušenja koja ih očekuju. Mislim, da ćemo napraviti ekipu koja će biti za respekt, napominje Ilibašić.

O onom što predstoji, direktor „Bačke“ kaže:

– Podvukli smo crtu, izveli određene zaključke, ali i evidentirali prekobrojne igrače koji će morati da potraže novi klub. Osim toga, napravili smo listu želja – igrača koji će eventualno da dođu. Siguran sam da svi igrači u Srbiji znaju kakav smo mi klub. Naš klub funkcioniše na zapadnim principima, odnosno onako kako bi FSS želeo da svi klubovi funkcionišu. Kod nas je ovaj sistem funkcionisanja prisutan od ranije i nisam ga ja izmislio, već ljudi koji su ga vodili pre nego što sam došao ovde.

– Siguran sam da će sve biti baš onako kako svi mi želimo. Koristim priliku da se zahvalim svim našim igračima, svim ljudima dobre volje, upravnom odboru koji je dao svoj maksimum, svima onima koji su bili uz nas kada je bilo teško, kao i kada je bilo lepo. Hvala svima koji su nas svakodnevno podržavali, a kako smo se bližili kraju sezone oni su sve više i više bili sa nama.

– Isto tako bih se zahvalio i ljudima koji nas nisu podržavali. Oni su nas učinili samo pametnijim, jačim i boljim. Neka i dalje nastave tako, samo će pomoći našem klubu. Rastali smo se od igrača protekle nedelje, od nekih na kratko, do početka priprema, od nekih verovatno i za duži vremenski period, a opet od nekih možda i zauvek.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

– Drago mi je što smo se od njih rastali čista obraza i uz njihovu zahvalnost koja samo govori da smo pravi klub koji je bio i uvek će biti krajnje korektan prema svima onima koji nose plavi dres. Niko ovde nije zatvorio vrata kluba zauvek. U svakoj sredini postoje oni koji vas podržavaju ili ne podržavaju, a ovde u „Bačkoj“ oni koji ne podržavaju klub su zaista statistička greška, naglasio je na kraju Srđan Ilibašić, direktor OFK „Bačke“.


Pogledaj: Dejan Rađenović: Bačka Palanka zaslužuje Super ligu!

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here