Za Stjepana Janića nacionalna penzija

Trojica sportista od ovog januara zvanično dobijaju doživotnu naknadu za osvojene medalje na velikim takmičenjima, među njima je i jedan koji je 2004. promenio dres i prešao da nastupa za hrvatsku reprezentaciju

1653
Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia

BEOGRAD: Vlada republike Srbije donela je rešenje kojim se trojici srpskih sportista dodeljuje državna penzija zbog uspeha koji su imali na velikim takmičenjima noseći dres sa nacionalnim grbom.


Rešenja su doneta pre nekoliko dana i objavljena su u Službenom glasniku Republike Srbije, prema kojem su ovog januara penzioneri postali odbojkaš Dragan Stanković, veslač Marko Marjanović i kajakaš Stjepan Janić.

Stankoviću je penzija dodeljena zbog bronze na Evropskom prvenstvu u Rimu 2005. godine, Janić je nagrađen doživotnim nacionalnim primanjem zbog srebra na Svetskom prvenstvu u Kajaku održanom u Segedinu 1998. godine, a Marko Marjanović je dobio penziju zbog srebra na Svetskom prvenstvu, koje je održano u Minhenu 2007. godine.

U rešenju se navodi da će Janić dobijati doživotni mesečni prihod od Srbije u iznosu od dve prosečne neto zarade u zemlji za mesec decembar prethodne godine.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

– Dodeljuje se nacionalno sportsko priznanje sportisti Stjepanu Janiću, za osvojenu srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu, u olimpijskom sportu – kajak, održanom u Segedinu, Mađarska, 1998. godine, u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike – navodi se u saopštenju.

Prema poslednjim podacima, prosečna plata u Srbiji iznosila je 60.926 dinara, tako da Janić može da očekuje iznos od oko 120.000 dinara mesečno.

Interesantno je da i Mićo Janić, brat Stjepana Janića, dobija nacionalno sportsko priznanje još od avgusta 2019. godine.

Stjepan Janić tokom nastupa za reprezentaciju Hrvatske; Foto: Profimedia

Stjepan Janić je sin legendarnog jugoslovenskog kajakaša Milana Janića iz Bačke Palanke. Njegov brat Mićo, koji je takođe osvojio srebro u Segedinu 1998. godine za našu zemlju. Stjepan je kajak počeo da trenira u KK „Sintelon“ (danas KKK „Tarkett“) u Bačkoj Palanci.

Podsetimo da je Janić od 2004. godine odlučio da promeni dres i da umesto grba Srbije i Crne Gore na grudima ima grb Hrvatske.

Interesantno je da im je sestra takođe proslavljena kajakašica Nataša Janić.

Ona je prvo nastupala za Jugoslaviju od 1996. do 2001. godine, potom za Mađarsku, za koju je osvojila i tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atini i Pekingu.

Nataša Janić; Foto: Profimedia

Nataša je do 2012. nastupala za Mađarsku, a od 2013. se vratila u Srbiju i ponovo nastupala za našu zemlju, ali nakon toga nije više ostvarivala velike rezultate kao što je to bio slučaj u prošlosti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here