Srbija bez bronze, Francuska trojkama preotela medalju

Košarkašice Francuske pobedile su Srbiju u meču za bronzu.

166
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Košarkašice Francuske pobedile su Srbiju u meču za bronzu na Olimpijskim igrama. Rezultat je bio 91:76.


Prvo poluvreme je bilo veoma izjednačeno. Francuskinje su imale raspoloženu Sandrin Grudu koja je veoma brzo bila dvocifrena i pogađala je sva slobodna bacanja. Srbija je imala problem u šutu za tri poena ali i u broju faulova. Ipak Srbiju je držala Ivon Anderson i tako je na poluvremenu bilo samo 43:40 za Francusku.

Treća četvrtina je bila problematična za Srbiju koja je tada doživela veliki pad. Nisu ulazile trojke dok su Francuskinje igrale lako, pogađale su sa distance i to im je donelo čak 19 poena viška. Bilo je 78:59 kada je Srbija imala poslednji trzaj. NApravile su Marinine Lavice seriju 12:0 kojom su prišle na sedam poena razlike.

Ipak nekoliko grešaka u tim momentima i 50-50 situacije koje su otišle na stranu Francuskinja su prelomile utakmicu. Na 1:40 je Francuska pogodila jednu trojku koja je, činilo se zatvorila utakmicu.

Tok meča:

U prvih nekoliko minuta Francuska ima vođstvo, ali Srbija uglavnom prati. Na obe strane su ušle po dve trojke, a za Srbiju su pogodile veteranke Sonja Vasić i Jelena Bruks. Na 3:12 je kapitenka Bruks pogodila još jednu trojku posle dobre odbrane i izgubljene lopte Francuskinja. Tada je Srbija povela 17:14 i Francuska je bila prinuđena da traži tajm-aut.

Foto: REUTERS/Brian Snyder

Početkom druge četvrtine Srbija i dalje ima prednost. Izabranice Marine Maljković igraju odličnu odbranu, ali i pored toga se desilo nekoliko nesporazuma pa je Francuska prišla na 25:24. Ivon Anderson i Jelena Bruks su najefikasnije sa po šest poena kod Srbije. Sandrin Gruda kod Francuske prednjači sa 10. Srbija je pravi dosta faulova u drugoj četvrtini i to je donelo mnogo penala Francuskinjama. Takođe je bilo teško braniti Grudu i Francuska je vodila 30:26 polovinom druge deonice. Dugo je Francuska imala prednost kada je Ivon Anderson sa dva uzastopna koša izjednačila 38:38 i naterala selektorku Garnije na tajm-aut.

Foto: Kevin C. Cox/Getty Images

Na poluvremenu Francuska ima tri poena prednosti 43:40, a najefikasnija je Sandrin Gruda sa 14 poena, Enden Mijem je dodala 11, dok je Ivon Anderson kod Srbije najefikasnija sa 14 poena. Fale koševi Sonje Vasić koja je ubacila tek tri poena, a fale i trojke Srbije jer je šut sa distance tek 3/10.

U početku drugog poluvremena Francuska je ubacila dve trojke i napravila je čak sedam poena viška. To je i najveći plus. Ipak evropske šampionke su se vratile sa pet uzastopnih poena i konačno trojkom pa je bilo 49:47.

Francuskinje su nastavile da koriste greške Srbije u napadu i promašaje za tri poena i opet su se odvojile na sedam poena prednosti. Na 3:19 do kraja treće četvrtine je bilo 58:51, kada je Marina Maljković zatražila tajm-aut. U tim momentima se Fotu probudila kod Francuskinja i donela je i plus devet za svoju ekipu. Ubrzo je Francuska izgradila i dvocifrenu prednost posle nove trojke, osme iz 19 šuteva. Srbija je na drugoj strani ubacila svega četiri trojke iz 13 pokušaja, a uz to je i srljala u fazi napada pa se Francuska odvojila na 13 razlike. Treća deonica je završena velikim vođstvom Francuske 67:56. Mijem ima 16 poena kod Francuske, a isto toliko kod Srbije je ubacila Anderson.

Foto: REUTERS/Molly Darlington

Koliko god je Srbija pokušavala agresivnom odbranom, Francuska je nalazila načine da dođe do koševa. Postigle su 11. trojku tokom četvrtog minuta poslednje četvrtine i došle na čak plus 17. Bilo je 78:59 i Srbija je bila u nok-autu.ž

Srbija je iza tog tajm-auta napravila seriju 12:0 u kojoj su prednjačile Ivon Anderson i Sonja Vasić. Spustila se Srbija tako na 78:71 i najavila da još uvek može da dođe do pobede.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here