Srpske košarkašice nemoćne protiv SAD, sledi meč za bronzu

Za bronzu će igrati protiv Japana ili Francuske

170
Foto: PanxYulong

Košarkašice Srbije poražene su od Sjedinjenih Država u polufinalu olimpijskog turnira rezultatom 79:59. Za bronzu će Srpkinje igrati protiv Japana ili Francuske.


Razlika u klasi je bila evidentna od samog početka. Imala je Srbija vođstvo u početnim momentima meča, ali je bilo veoma teško parirati fizički Amerikankama. U odbrani su sve preuzimale, dok je Srbija dosta toga promašivala u napadu. Prva trojka je ušla tek iz desetog šuta, a tada je tim SAD već bio na dvocifrenoj razlici.

Na poluvremenu je bilo 41:23 i to je najmanji broj poena koje su Amerikanke dale na Olimpijskim igrama u Tokiju. Tim SAD je kasnije kontrolisao rezultat, imao veliku prednost, a poslednju četvrtinu kao da su aktuelne šampionke igrale sa pola snage.

Marina Maljković je takođe odmarala svoje najbolje igračice u želji da budu spremne za subotu i meč za bronzu. Britni Grajner je imala 15 poena kod SAD, dok je Čelsi Grej ubacila 14. Kod Srbije je Ivon Anderson jedina bila dvocifrena i to sa 15 poena. Srbija je imala tek 30% procenat šuta iz igre.

Tok meča:

U prvih pet minuta je Srbija lošije počela u napadu, realizacija šuta je bila tek 2/9. Na drugoj strani terena Amerikanke nisu briljirale ali su koristile faulove srpske ekipe i vodile su 11:4. Otišle su potom Amerikanke i na 15:6, a srpkinje su se teško snalazile sa brzom igrom protivnica. Tina Čarls je pogodila krajem prve četvrtine za prvo dvocifreno vođstvo aktuelnih šampionki – 19:8. Na kraju prve četvrtine je bilo 25:12, a najbolja je bila Brajana Stjuart sa šest poena kod američkog tima. Ivon Anderson je kod Srbije ubacila isto toliko.

Dugo Srbija nije mogla da dođe do trojke. Tek deseti šut je ušao, a pogodila je rezervista Saša Čađo. Srbija je prvim pogotkom sa perimetra smanjila na 28:17. Srbija čini se igra dobro u odbrani pa je u finiš prvog poluvremena ušla sa svega 30 primljenih poena. Jednu dugu dvojku je tada pogodila Ivon Anderson pa je smanjila na 30:21. Ipak serijom 7-0 Amerikanke su ponovo prešle na dvocifreno vođstvo i opet su imale kontrolu rezultata. Do poluvremena su aktuelne šampionke narpavile najveću razliku +18. Bilo je 41:23, Srbija nije mogla da odgovori Amerikankama u napadu koje su sve preuzimale, dok su izabranice Marine Maljković šutirale iz igre tek 28%.

Anderson je imala deset poena kod srpskog tima, a Sju Birt je ubacila osam kod SAD.

U nastavku su Amerikanke brzo otišle na preko 20 poena prednosti što i nije bilo iznenađenje. Na četiri minuta do kraja treće četvrtine bilo je 51:30 za selekciju SAD. Sa pet uzastopnih poena Srbija je uspela da istopi bar malo prednost protivnica. U poslednjem minutu treće deonice je bilo 14 razlike za olimpijske šampionke, na semaforu je pisalo 53:39.

U četvrtoj četvrtini je selekcija SAD i dalje držala Srbiju na velikoj razdaljini. Utisak je da Amerikanke igraju poslednju deonicu sa pola snage dok izabranice Marine Maljković nisu pogađale u napadu.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here