Ако буде морао, Ђоковић је спреман да жртвује трофеје

Новак Ђоковић дао је за "BBC" први велики интервју после депортације из Аустралије

323
Фото: Бета

Новак Ђоковић дао је за „BBC“ први велики интервју после депортације из Аустралије. Најбољи тенисер света је открио да ће жртвовати трофеје и шансу да постане најбољи у историји „белог спорта“ уколико вакцинација буде обавезна за наступе на турнирима.


Ђоковић је истакао и да није антиваксер како га многи на западу представљају, али да верује у слободу избора. Прво питање у интервјуу управо је гласило да ли је Новак Ђоковић антиваксер.

– Не. Верујем да треба да постоји право избора на то да ли ћете се вакцинисати или не. Нисам о томе говорио раније, нисам откривао свој вакцинални статус јер имам право на то да буде приватан. Колико видим, било је много погрешних закључака и претпоставки. Зато је било важно да проговорим о томе и разјасним одређене ствари –  одговорио је српски тенисер.

Истакао је да ни у једном тренутку није ширио погрешне информације и да разуме колико је важна вакцинација у светској медицини.

– Никада нисам био против вакцинације. Схватам да глобално сви улажу велики напор да контролишу овај ‘пожар’. И надам се да ће у томе успети. Вакцинација је највероватније и највећи напор да се то учини. Вероватно је пола света вакцинисано и ја то потпуно поштујем, али сам одувек веровао и представљао ту слободу избора шта уносите у своје тело – навео је Ђоковић. Објаснио је и који је разлог због којег се није вакцинисао против ковида.

За мене је то основни принцип разумевања шта је добро, а шта лоше за вас. Као елитни професионални спортиста, увек сам пажљиво анализирао све састојке који долазе из суплемената, хране, воде, спортских пића… Све што као гориво улази у мој организам. На основу информација које сам добио, одлучио сам да се не вакцинишем.“

Како је навео, био је потпуно спреман да због својих поступака уопште не путује на Аустралијан опен, одакле је депортован.

Трудим се да држим ум отвореним јер се сви трудимо да пронађемо најбоље могуће решење. Нико не жели да буде у овој ситуацији у којој смо ми колективно већ две године. Део сам глобалног спорта који се игра сваке недеље на различитим локацијама. Разумем последице своје одлуке. Једна од последица је да не идем у Аустралију, био сам спреман на то. Разумем да данас не бити вакцинисан, значи да не могу да путујем на већину турнира.

Једно од питања је било да ли је спреман да не учествује на турнирима и одбаци шансу да буде најуспешнији тенисер свих времена, уколико вакцинација буде обавезна.

– Да. Спреман сам да платим ту цену – истакао је Ђоковић. Ако ствари остану какве јесу, то значи да ће пропустити и Ролан Гарос, на којем такође брани титулу.

Да, спреман сам да платим ту цену – поновио је светски „број 1“.

То значи да ће морати да пропусти и Вимблдон – да ли је то цена коју је спреман да плати…

„Да.“

„Зашто, Новаче, зашто“, упитао га је новинар.

Зато што принципи доношења одлука у вези са мојим телом су важнији од било којег трофеја или било чега другог. Трудим се да будем у складу са својим телом што је више могуће.

Шта би онда била његова порука антиваксерским групама које јавно говоре да је „Новак Ђоковић један од њих“.

– Рекао бих им да свако има право да говори или ради како год мисли да је адекватно. Никада нисам рекао да сам део тог покрета. Нико током процеса и саге у Аустралији ме није питао за мишљење или какви су моји ставови о вакцинацији. Нисам могао да изразим шта мислим и какви су ми ставови, ни током легалног процеса, нити напољу. Несрећа је што је било толико погрешних претпоставки и закључака широм света, заснованих на нечему са чим ја потпуно нисам сагласан – закључио је Ђоковић.

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here