Da li je Novak učešćem na Olimpijskim igrama ugrozio rezultat na US openu?

Da li je Novakova odluka da učestvuje na Olimpijskim igrama bila nesmotrena?

316
Foto: EPA/YOAN VALAT

Goran Bubanj, teniski stručnjak i nekadašnji predsednik Teniskog saveza Beograda, rekao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je Novak Đoković učešćem na Olimpijskim igrama ugrozio svoje šanse za osvajanje Ju-Es opena.


Đoković je nastupio u Tokiju, ali je takmičenje u obe konkurencije završio bez medalje, potpuno iscrpljen i sa višestrukim povredama. Time je ostao i bez šanse da kompletira „zlatni slem“, odnosno da najvećim titulama u tenisu (osvojio već Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon), pridoda i zlatnu olimpijsku medalju.

Bubanj je gostujući na RTS-u naveo da ne može biti zadovoljan nastupom najboljeg tenisera sveta i imao je spreman odgovor na pitanje kako bi ga ocenio.

„Verovatno kao i on sam, ali i veliki deo javnosti – neuspeh“, rekao je Bubanj za RTS.

„Tražiti uzroke tom neuspehu je malo duža priča. Ako krenemo od početka, od odluke da uopšte učestvuje – bilo je 50:50. Šta je prevagnulo kod te odluke da učestvuje kada je već osvojio tri grend slema i bio iscrpljen. Ne sumnjam da je napravio dobru analizu i da je odlučio dobro.“

Otkrio je i da je, zbog žalbi i pomeranja termina, Novak došao u situaciju na koju mnogi, pa ni on sam, nisu obratili pažnju.

„To je možda još jedna od stvari koju on nije sagledao u startu – da on na Olimpijskim igrama neće biti sa svojim timom, da neće biti sa ljudima koji mu rešavaju stvari. Njegov menadžer Edoardo Artaldi bi ovo što ću vam sada reći sigurno primetio. Jedna stvar koja je potpuno tehničke prirode, a to je kada igrate singl i dubl, onda vaš meč u pojedinačnoj konkurenciji mora da počne mnogo ranije jer se mečevi parova uvek igraju posle singla. Onda je on, žaleći se da igra prerano, ušao taj dubl i, umesto da, na primer, igra u 19, na terenu bio tri sata ranije – u 16. To je još jedna sporedna stvar koja je dosta uticala.“

Dodao je da ga je druženje i sva pažnja koju je imao u olimpijskom selu, bez obzira na to što je on želeo da oseti tu atmosferu, uticalo na to da počne da rasipa energiju.

„Dilema je jednostavna – teniski grend slem, znači četiri titule u jednoj godini, istorijski je podvig. Niko pre to nije učinio, ne računam Roda Lejvera 1969. jer su se igrala tri turnira na travi i to bukvalno nije bio ni sličan sport. Pridodati tome i Olimpijske igre zvuči primamljivo i objektivno je on, ponesen ovim rezultatima, mislio da može i to. Ali dugoročno gledano, ugrozio je i ovaj rezultat koji mu predstoji.“

Foto: AP Photo/Seth Wenig

Legendarni srpski odbojkaš Vanja Grbić rekao je da olimpijski šampion nema samo zlatnu medalju, već i jednu životnu filozofiju, a upravo je to simbolika koju Novak Đoković pokazuje sve ove godine.

„Slažem se sa vama, on to non-stop dokazuje i pokazuje. Ali postoji jedan trenutak koji vam obeleži, ne život, nego istoriju jednog sporta. Vi taj trenutak ne možete da ugrozite time što želite da ugodite svima u trpezariji koji žele da se slikaju sa vama. Neke stvari se dešavaju u jednom momentu i ne mogu da se ponove. Ako taj momenat ne iskoristite, pitanje je da li će biti novih.“

Svetski „broj 1“ je mnogo puta u prošlosti uspevao da se vrati posle teških poraza, ali je pitanje koliko je ishod Igara u Tokiju uticao na njegovo samopouzdanje pred poslednji grend slem.

„Ne samopouzdanje, nego i čitav niz radnji koje ima pred jedan grend slem. Sebi je oduzeo mesec dana odmora i priprema, pripremni turnir pred Ju-Es open. Mnogo toga je žrtvovao za Olimpijske igre, pa i da je osvojio zlato, bio bi umoran i sve bi bilo isto, ali bi imao energiju koju bi mu dalo to zlato. Ovako, u velikoj meri će biti umoran i biće strašno teško u Njujorku“, zaključio je Bubanj za RTS.

Za kraj, istakao je da nas je „Đoković nažalost navikao na ovakve rezultate na Olimpijskim igrama“, ali da to ne bi trebalo da utiče na ostale srpske sportiste u Tokiju, koji bi trebalo da prikažu ono najbolje što ih je dovelo do takmičenja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here