Druga šahovska liga Srbije odigrana je u Bačkoj Palanci

299
Foto: ŠK Bačka Palanka

Prvi put je naš grad bio domaćin saveznog ranga takmičenja u šahu, koje je održano u hotelu „Fontana“ u periodu od 16-23 oktobra.


Dva kluba iz naše opštine učestvovala su na takmičenju: ŠK „Bačka Palanka“ i ŠK „Mladenovo“.

Na turniru je igralo ukupno 12 timova. Ekipu je sačinjavalo 6 igrača, uz mogućnost prijave 4 rezerve. Igrano je 11 kola po Bergerovom sistemu – svako sa svakim. Na kraju ŠK „Bačka Palanka“ je ostvario odličan rezultat zauzevši 4 mesto sa 20 osvojenih bodova (6 pobeda, 2 nerešena meča i 3 poraza).

I ako novajlije u ligi šahisti ŠK „Bačka Palanka“su igrali odlično i čak jedno vreme delili prvo mesto na tabeli. Najzaslužniji za uspeh kluba su: Runić Zoran, Brajić Miloje i Jovanović Petar, a svoj doprinos su dali: Stanković Miloš, Vujadinović Goran, Tepić Boris, kao i igrači koji su odigrali nekoliko partija kao rezerve: Menčik David, Lugonja Siniša, Ignjatović Dragan i Dermišek Stipan.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

Na žalost drugi predstavnik naše opštine nije uspeo da izbori opstanak u ligi. Šahisti ŠK  „Mladenovo“ nisu bili u zavidnoj sportskoj formi, posle niza propuštenih šansi zauzeli su 10 mesto sa samo 6 osvojenih bodova i sledeće godine će se takmičiti u Bačkoj ligi.

Pobednik lige je ekipa „Svetozar Gligorić“ iz Pančeva koja je dobila svih 11 mečeva i ima maksimalnih 33 boda, drugi su šahisti ŠK „Vojvodina“ iz Novog Sada sa 24 boda, a treće mesto je zauzela ekipa „Bata Ćosić“ iz Opova sa 21 bodom.

Turnir je imao veoma jak sastav: igrala su 3 velemajstora i veliki broj inter majstora i fide majstora. Gledaoci su uživali u zanimljivim i borbenim partijama uporedo sa muškim turnirom igrana je i druga liga za žene, uz učešće 8 ekipa.

Igrano je 5 kola po švajcarskom sistemu parovanja na 3 table. Šahistkinje ŠK „Bačka Palanka“ su zauzele 4 mesto sa 7 osvojenih bodova, (2 pobede 1 nerešen meč i 2 poraza) Prvo mesto je zauzela ekipa „Šahmatni kružok“ iz Novog Sada sa 13 bodova. Za ekipu ŠK „Bačka Palanka“ su nastupile: Lana Todorov, Tanja Popović , Milija Brajić i Tijana Stoisavljević .

Oba turnira su bila odlično organizovana uz pridržavanje mera i preporuka za takmičenje u vezi sa epidemiološkom situacijom.


Pogledaj: Završeno ekipno Prvenstvo Vojvodine za žene u Bačkoj Palanci

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here