Održan je prolećni rapid turnir u šahu

Novak Čabarkapa na čelu kolone

346

BAČKA PALANKA: Uz učešće 59 šahista iz Srbije i inostranstva, u holu sportske hale „Tikvara“, u subotu (15.05.), u Bačkoj Palanci održan je prolećni rapid turnir u šahu.


Na turniru, koji je rejtingovan, učešće su, među ostalima, uzela trojica velemajstora, dva internacionalna majstora i sedam FIDE majstora.

Šahisti su odigrali devet kola po „švajcarcu“, a laskava titula pobednika pripala je Novaku Čabarkapi, koji je osvojio osam poena. Drugi je bio velemajstor Atalik Suat iz Turske sa pola poena manje od pobednika, dok je treće mesto pripalo, FIDE majstoru Radosavu Petkoviću. Na četvrto mesto plasirao se Dušan Mladenović sa šest i po poena, koliko je osvojio i petoplasirani inter – majstor Novak Pezelj. Petorici najbolje plasiranih takmičara, dodeljene su novčane nagrade.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Najbolje plasirani takmičar iz bačkopalanačke opštine, Miloje Brajić FIDE majstor, zauzeo je sedmo mesto uz šest osvojenih poena. Nagradu za najuspešnijeg takmičara starijeg od 60 godina, osvojio je Luka Rajak, koji je uspeo da pored svog imena, upiše pet poena.

Titula najuspešnijeg mladog takmičara, pripala je Andreju Ljepiću iz Novog Sada, koji je osvojio šet i po poena. Najuspešniji šahista sa rejtingom ispod 2000 poena je, Stefan Ristić iz Bačke Palanke, dok je najuspešnija šahistkinja među damama, bila Ena Cvitan iz Hrvatske sa pet osvojenih poena. Ulogu sudije na turniru obavio je veoma dobro, Milanko Ćirović iz Bačke Palanke.


– Mesna zejednica „Bratstvo“, obezbedila je novac u iznosu od 10 hiljada dinara, za najbolje plasirane šahiste. Pored toga MZ „Bratstvo“ je obezbedila ketering i piće za sve učesnike turnira. Iskoristio bih ovu priliku, da se zahvalim lokalnoj samoupravi koja je podržala ovo takmičenje. Takođe bih se zahvalio i Darku Božoviću, direktoru USR „Tikvara“. Šah klub „Bačka Palanka“ bio je tehnički organizator turnira, a MZ „Bratstvo“ je bila jedna vrsta podrške i saradnje u smislu, koji sam naveo. Ovo je prvi turnir ovakve vrste, a dogovor za njegovo održavanje, napravili smo bukvalno za pet minuta. Broj takmičara je bila veoma dobar, čak iznenađujuće dobar. Ove godine, nagrade su isključivo novčane, a razgovarano je da sledeće godine na turniru, pored novčanih nagrade budu i robnog karaktera – istakao je Vojislav Zubac, prdsednik Saveta MZ „Bratstvo“.


Održavanje šahovskog turnira, pomogla je Mesna zajednica „Bratstvo“.

– Turnir je sponzorisala Mesna zajednica „Bratstvo“, dok je tehnička organizacija ovog veoma uspešnog takmičenja bila poverena ŠK „Bačka Palanka“. Gotovo sve odigrane partije na rapid turniru bile su borbene, a on će po svemu sudeći, od naredne godine postati u tradicionalan. Rapid turnir, okupio je šahiste iz cele Vojvodine, ali i inostranstva. Jedan je od retkih, koji je održan u našoj zemlji u poslednjih petnaest meseci, odnosno od pojave korona virusa – kaže Boris Tepić iz ŠK „Bačka Palanka“.


Pročitaj: Novi detalji pucnjave u Bačkoj Palanci

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here