Počinju takmičenja

301
foto: Nedeljne novine

Na zajedničkom sastanku Upravnog odbora i Takmičarske komisije Šahovskog saveza Vojvodine održanom 3. juna doneto je nekoliko važnih odluka. Vojvođanske lige trećeg i četvrtog ranga počinju sa takmičenjem 30. avgusta. Igraće se devet kola po Bergerovom sistemu parovanja, a ukoliko u nekim ligama ima više od deset klubova primeniće se švajcarski sistem takođe na devet kola što znači da bi lige pomenutih rangova završile takmičenje zaključno sa poslednjom nedeljom oktobra.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

Kao i do sada, mečevi bi se odigravali nedeljom u 10 časova s tim što je i ove sezone ostavljena mogućnost da klubovi koji to žele svoje mečeve kao domaćini mogu igrati subotom sa početkom u 17 časova. U ligama poslednjeg petog ranga, međuopštinskim ligama, početak nadmetanja planiran je takođe za 30. avgust, ako se bude prijavio dovoljan broj klubova, a tačan datum početka takmičenja biće objavljem posle registracije klubova. Naime, pandemija izazvana infekcijom koronavirusa ne samo da je poremetila šahovska takmičenja nego i finansijske tokove u nekim sredinama, pa se događa da pojedini klubovi odustaju od takmičenja.

Svi klubovi treba odmah da dostave takmičarske knjižice na overu čak iako još nisu uplatili redovnu registraciju kluba za 2020. godinu.

Klubovi koji nisu uplatili za registraciju, kotizaciju i rejting taksu mogu početi takmičenje u ligi i takmičiti se prva tri kola uz uslov da uplate 5.000 dinara na ime upisnine za igranje koja će prilikom ostatka uplate biti obračunata i priznata kao avans.

U vezi rejtingovanja ligaških mečeva za klubove trećeg ranga cena je uračunata u okviru plaćene kotizacije dok će klubovi četvrtog i petog ranga za isto morati da plate 2.500 dinara.

Pre početka ligaških nadmetanja Šahovski savez Vojvodine će zbog još uvek aktuelne epidemije koronavirusa doneti smernice i preporuke kojih bi svi protagonisti trebalo da se pridržavaju.


Pročitajte još: Reprezentativac naše zemlje Bojan Beljanski vratio se u Srbiju


Doneta je odluka da se i ove sezone organizuje ekipni Kup Šahovskog saveza Vojvodine, ali po nešto izmenjenom principu nego do sad. U prvoj grupi takmičili bi se svi registrovani klubovi sa teritorije Vojvodine, a u drugoj grupi ekipe mesnih zajednica, škola, fakulteta, preduzeća i sl. Za donošenje predloga pravilnika ovog novog takmičenja zaduženi su predsednik i sekretar Šahovskog saveza Vojvodine.

Doneta je i odluka da prelazni rok za šahiste ove godine traje do 31. jula.

Podsećamo ljubitelje drevne igre da će se tradicionalni XXIV Međunarodni šahovski turnir „Senćanska Bitka 1697“ odigrati od 11. do 18. jula ove godine. XI Međunarodno otvoreno prvenstvo Vojvodine u šahu planirano je za termin od 14. do 20. avgusta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here