Šah: Pobeda Bačke Palanke važna u borbi za opstanak

Odigrano prvo kolo Druge lige (Vojvodina)

181

BAČKA PALANKA: Juče (23.10.), posle kraćeg otvaranja turnira, koji je otvorio predsednik ŠSV Zoran Stanimirović u svojstvu direktora turnira i Nebojša Kralj u ulozi tehničkog direktora kao domaćin, startovalo je prvo kolo Druge lige Vojvodine.


Veliki broj šahovskih zaljubljenika je došao da podrži svoje klubove. Po izjavama mnogih šahovskih radnika, nije viđena ovako kvalitetna Druga liga Srbije – grupa Vojvodina. Turnir igraju tri velemajsotra, 22 intermajstora i 32 FIDE majstora.

Bata Ćosić iz Opova je po rejtingu najkvalitetnija ekipa, odmah iza njih je Bačka Pačir, a treća po rejtingu je ekipa Mladenova. Ipak prosečan rejting može da zavara. Pored rejtinga, tu igra i inspiracija, zajedništvo, želja i naravno sreća.

Rezultati nakon 1. kola:

1. BAČKA PALANKA – SENTA 3½ : 2½

2. CAR UROŠ Jazak – SOMBORSKI ŠK 3 : 3

3. BATA ĆOSIĆ Opovo – MLADENOVO 3½ : 2½

4. KRALJICA PTT Petrovaradin – POLET Rastina 3½ : 2½

5. MLADOST N. Pazova – VOJVODINA N. Sad 3½ : 2½

6. BAČKA Pačir – KRAJINA Krajišnik 4 : 2

Na prvom stolu pobedu ekipi domaćina Bačkoj Palanci doneli su Runić na prvoj i Jovanović Petar na šestoj tabli. Ovo je važna pobeda domaćina u borbi za opstanak.

Debitant Car Uroš Jazak odigrao je izuzetno borbeni meč protiv Somborskog ŠK koji je završen nerešeno i to je jedini nerešen rezultat u ovom kolu. Bata Ćosić se poprilično namučio protiv Mladenova što govori i rezultat. Milenković, Zlatanović i Radisavljević doneli su prevagu. Kraljica je zabeležila značajnu, ali tešku pobedu nad Rastinom. Trijumf su donele zadnje tri table – Pajčin, Dvornić i Radanović.

Povratnik u drugu ligu iz elite ŠK Mladost, nadigravala se sa Vojvodinom i posle velikih uzbuđenja pobedila, zahvaljujući Blagojeviću i Vlatkoviću koji su kumovi, baš kao i Zlatanović i Milenković kod Bate Ćosić.

Bačka Pačir, ekipa koja godina igra zajedno, pobedila je zahvaljujući Tančiku i Jesenskom.

Parovi 2. kola:

1. SENTA – KRAJINA Krajišnik

2. VOJVODINA N. Sad – BAČKA Pačir

3. POLET Rastina – MLADOST N. Pazova

4. MLADENOVO – KRALJICA PTT Petrovaradin

5. SOMBORSKI ŠK – BATA ĆOSIĆ Opovo

6. BAČKA PALANKA – CAR UROŠ Jazak

Kako je i najavljivano, male su nijanse u razlici u kvalitetu između ekipa biće veoma neizvesno do samog kraja, kako u bitkama za vrh tako i za odlazak u niži rang gde ispada čak tri kluba.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here