Šahovski genije iz Bačke Palanke

U junu će se navršiti deset godina, od kako je Miša Pap stekao zvanje šahovskog velemajstora

577
Foto: Nedeljne novine

Tu negde pored nas, u našem komšiluku, u našoj sredini i okolini žive ljudi koje gotovo svakodnevno srećemo, a ne znamo mnogo o njima. Jedan od njih je Bačkopalančanin Miša Pap.


Pre gotovo deset godina postao je šahovski velemajstor. Prvi, i za sada jedini, u našoj opštini. Do ove laskave titule, stigao je kao tridesetdvogodišnjak. Još kao dete, ispoljavao je veliki talenat za šahovsku igru. Njegova izuzetna darovitost, pronicljivost i pobednički mentalitet bili su vidljivi, još u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

Šahovske titule, koje je osvajao, naprosto su sustizale jedna drugu, majstorski kandidat, FIDE majstor, intermajstor, pa sve do velemajstora. Sigurno da nije bilo lako, ostale su iza Miša, mnoge neprospavane noći, mnogo rada, mnogo putovanja i nade, ali se na kraju ipak isplatilo.

Deset godina mu je trebalo, da titulu intermajstora, pretoči u sadašnju velemajstorsku. Ovom titulom, trenutno je ovenčan 51 šahista u našoj zemlji, a Miša Pap, je u ovom trenutku u grupi deset najboljih. Titule i priznanja, što ih je osvojio tokom proteklih godina, teško je i nabrojati.

– U poslednjih dvadeset godina, pobedio sam na 25 međunarodnih turnira. Na prvenstvu države održanom 2017.godine, bio sam šesti. Međutim, uz velemajstorsku titulu, dobio sam među ostalima, meni dva vrlo draga priznanja. Pre deset godina, odnosno 2011.godine, proglašen sam za najboljeg sportistu bačkopalanačke opštine, a pet godina kasnije dodeljeno mi je veliko društveno priznanje – Oktobarska nagrada Bačke Palanke.

Sa posebnim zadovoljstvom želim da istaknem, da sam u Bačkoj Palanci odigrao dve simultanke.

Prvu 2. jula 2011, na kojoj je bilo dvadeset šest učesnika, i drugu 25. februra 2012, godine, koja je okupila 28 šahista. Na obe ove simultanke, broj šahovskih tabli nije bio ograničen, a prijavljivanje se nije naplaćivalo – kaže Miša.

„Vraćajući film“ unazad, Miša se prisetio još nekih značajnih delova njegove dosadašnje šahovske karijere.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

– Od 2. do 10. maja 2002. godine, održan je jedan od najjačih turnira u šahu u tadašnjoj
državi – Srbija i Crna Gora. Osvojio sam prvo mesto, u konkurenciji osamdeset jednog šahiste. Među njima, bilo je šest velemajstora, 20 intermajstora. Tada sam bio intermajstor, a osvojio sam prvo mesto. Ono mi je tim draže, jer sam iza sebe ostavio čak šest velemajstora.

Težak je bio put do titule velemajstora. Kako bih stigao donje, učestvovao sam na takmičenjima širom sveta. Bio sam i jedan od 240 učesnika „Open Pariza“, koji je održan 2018.godine. Na ovom turniru, osvojio sam titulu pobednika.

Za sada sam, poslednju pobedu ostvario na turniru „Open Senta“, održanom prošle godine – kaže Miša.

Miša nam je rekao, i jednu njegovu veliku želju.

– Velika mi je želja, da neki od klubova iz naše opštine, jednog dana zaigra u našoj najkvalitetnijoj – Prvoj ligi. Kada svoje ekipe u ovom rangu imaju Elemir i Kać, zašto ne bi imala i Bačka Palanka. Mislim da ova sredina treba da pronađe neki svoj interes u tome, i da naš grad bude važno mesto na šahovskoj karti Srbije. U krajnjem slučaju, sedište te ekipe ne mora biti u Bačkoj Palanci, može i u nekom od sela koja joj pripadaju Obrovcu, Gajdobri, Tovariševu…

Nadam se da ću još koju godinu igrati šah, a nakon toga ću se posvetiti radu, sa mladim šahistima – istakao je na kraju Miša Pap naš šahovski velemajstor.

Pogledaj: Sedam medalja za „Dinamik“ na državnom prvenstvu

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here