Sjajni Palančani, „Mladenovo“ ispalo

Druga šahovska liga Srbije - Vojvodina

490
Izvor: Nedeljne novine

Najstariji opštinski šahovski klub „Bačka Palanka“, iako debitant u Drugoj ligi Srbije, pružio je sjajnu igru i ostvario zapažen rezultat.


Sa čak šest pobeda, dva nerešena rezultata i samo tri poraza osvojio je 20 meč bodova i 33 poena što je bilo dovoljno za visoko četvrto mesto na tabeli.

Svakom debitantu je u prvoj sezoni prevashodni cilj da izbori opstanak i „opipa“ moć svojih protivnika. Međutim, ekipa je krenula snažno.

Najpre je izborena minimalna, ali vredna pobeda nad Sentom od 3,5:2,5, zatim je istim rezultatom savladan opštinski rival „Mladenovo“, pa prijateljski remi sa Somborom 3:3, a potom su sledili poraz od odlične „Vojvodine“ iz Novog Sada od 1:5 i pobeda protiv ekipe „Bata Ćosić“ iz Opova sa 3,5:2,5, zatim poraz od „Bačke“ iz Pačira sa 2:4, pa dve pobede nad „Borcem“ iz Starčeva i „Kraljicom PTT“ iz Petrovaradina od po 4:2 i na kraju remi sa „Krajinom“ iz Krajišnika 3:3, pobeda nad „Sremcem“ iz Vojke od 4:2 i poraz od šampiona „Svetozar Gligorić“ iz Pančeva od 1,5:4,5.

Palančane je predvodio izvanredni internacionalni majstor Zoran Runić koji sa internacionalnim majstorom Fernandezom iz „Borca“ iz Starčeva deli najbolji uspeh na prvoj tabli sa osvojenih 7,5 poena iz 11 partija, zatim mlađani FIDE majstor Miloš Stanković, pa internacionalni majstor Goran Vujadinović.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

Četvrtu tablu je igrao odlični FIDE majstor Miloje Brajić sa skorom od 6,5 poena iz 10 partija, petu Boris Tepić, šestu vrlo dobri Petar Jovanović koji je jedini u našoj ekipi završio takmičenje bez poraza sa skorom od 5 poena iz 8 partija. Rezerve su bili Siniša Lugonja, Stipa Dermišek, Dragan Ignjatović i David Menčik.

Iz ovog ranga ispadaju tri ekipe. Po tradiciji među njima su najčešće novajlije koje u ligu ulaze iz Srema i Banata. To se dogodilo i ovoga puta. Poslednje dvanaesto mesto na kraju je pripalo „Sremcu“ iz Vojke, pretposlednji jedanaesti je bio „Borac“ iz Starčeva, dok je, nažalost, deseto mesto i poslednje koje vodi u niži rang zauzelo „Mladenovo“.

Skor od samo jedne pobede, tri remija i čak sedam poraza nije bio dovoljan za bolji plasman. Jednostavno, slabo je šta funkcionisalo u našoj ekipi. Izborena je samo jedna pobeda protiv najslabijeg „Sremca“ iz Vojke od 4,5:1,5, tri nerešena rezultata (3:3) sa „Vojvodinom“ iz Novog Sada, „Krajinom“ iz Krajišnika i „Borcem“ iz Starčeva, dok su porazi zabeleženi protiv ekipa „Svetozar Gligorić“, „Bačka Palanka“, „Bačka“, „Kraljica PTT“ „Senta“, „Sombor“ i „Bata Ćosić“.

Naredne sezone „Mladenovo“ će se takmičiti u Vojvođanskoj ligi Bačka Novi Sad. Za našu ekipu su nastupili: internacionalni majstor Srđan Rogač, FIDE majstor Nebojša Somborski, FIDE majstor Darko Parežanin, FIDE majstor Igor Krejić, FIDE majstor Zoran Zolotić, Vladimir Kovačević kao i rezerve Dušan Mladenović i Damir Volarov. Ekipa „Svetozar Gligorić“ iz Pančeva savladala je sve svoje protivnike i ubedljivo osvojila prvo mesto i izborila povratak u društvo najboljih. Druga je bila „Vojvodini“ iz Novog Sada, a treća ekipa „Bata Ćosić“ iz Opova.

Domaćin ovog značajnog nadmetanja bio je hotel „Fontana“ u Bačkoj Palanci od 16. do 23. oktobra.


Pogledaj: Dve bronze Dunje Stupar

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here