Trijumf Miše Papa na međunarodnom turniru „Senćanska bitka 1697“

Mišina 25. pobeda na medjunarodnim turnirima

81
foto: privatna arhiva

Tradicionalni međunarodni otvoreni šahovski turnir u Senti, održan je 24. put. Ove godine, zbog aktuelne pandemije koronavirusa na glavnom turniru je nastupilo „samo“ 29 igrača iz 6 zemalja (obično ih bude oko 100 iz 20-ak zemalja). Treba pohvaliti organizatore, koji su uspeli, da u ovakvim okolnostima, organizuju turnir, i privedu ga kraju, naravno uz poštovanje svih sigurnosnih mera.

Glavni favoriti su bili međunarodni velemajstori Ernst Sipke iz Holandije i Stojanović Mihajlo iz Srbije. Obojica su ranije imali FIDE rejting preko 2600. Dok sam Miša Pap kao treći VM na turniru (po trenutnom rejtingu), bio favorit nekako iz „drugog plana“.

Imajući u vidu da nije nastupao na turnirima gotovo četiri meseca, bio je željan igranja šaha i sportskog nadmetanja.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

– Da li je to presudilo ili i neki drugi faktori, ko zna, uglavnom, startovao sam silovito sa 5/5, među kojima i efektna pobeda protiv Sipke-a. Posle toga su usledila dva remija, i onda važna pobeda u 8. kolu, da bi remijem u 9. kolu praktično overio ubedljivu pobedu na turniru, sa 7,5 poena iz 9 kola, bez poraza. Tu moram naglasiti, da sam jako zadovoljan nivoom svoje igre, a sa tim se „slažu“ i šahovski programi, posle naknadne analize partija. – ocenjuje svoju igru Miša.

U devet kola, Miša je igrao protiv 2 VM, 2 IM, i 4 FM, sa rejting performansom od skoro 2600. To je njegova 25. pobeda na međunarodnim turnirima i druga pobeda na turniru u Senti. Prvi pobedu na ovom turniru Miša je izvojevao još 2006. sa 7/9, takođe bez poraza.

Treba istaći i sjajnu igru VM Stojanović Mihajla, koji je, uprkos lošem startu, uspeo da turnir završi sa 7/9, posle veoma važne pobede u poslednjem kolu protiv Nestorovića, i da se domogne drugog mesta.

I jedna zanimljivost sa turnira: VM Sipke iz Holandije, iako je bio u borbi za sam vrh tabele, jednostavno je „nestao“ pre početka 7. kola. Samo par dana kasnije, dok se u Senti igralo poslednje kolo, Sipke je nastupio u 1. kolu na turniru u Paleohori, na Kritu u Grčkoj.


Pročitajte i: Miša Pap i braća Keding: Šahovsko prijateljstvo bez granica

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here